Rogaliki kruche – tylko z trzech składników!

4.7/5 (842 ocen)
Jest to chyba najprostszy przepis na rogaliki jaki może być. Wystarczą do jego przygotowania jedynie 3 składniki: mąka pszenna, masło oraz twaróg. Z ich przygotowaniem powinien sobie poradzić naprawdę każdy!

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Rogaliki kruche

Rogaliki kruche to mój najnowszy przepis, który z pewnością Wam się spodoba! Wychodzą delikatnie w smaku, kruchutkie i rozpływające się w ustach.

Rogaliki z trzech składników

Na moim blogu znajdziecie najwięcej przepisów na rogaliki drożdżowe. Jednak tym razem postanowiłam je zrobić z innego ciasta niż drożdżowe. Rogaliki kruche robi się dużo szybciej, a do tego tylko z trzech podstawowych składników. Oczywiście można je nieco dosłodzić cukrem pudrem (ja czasem dodaję jedną lub dwie łyżki cukru pudru). Jeżeli jednak będziesz je nadziewać słodką marmoladą czy nutellą, wtedy nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek cukru do ciasta.

Z przepisu wyszło mi 12 rogalików.

Przepis na: Rogaliki kruche – tylko z trzech składników!

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g twarogu np. półtłustego

Dodatkowo:

  • nutella lub twarda marmolada
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić rogaliki kruche z trzech składników?


Krok 1

szybkie wypieki

Do przygotowania ciasta na rogaliki kruche potrzebujemy trzech składników: mąkę pszenną np. tortową (350 g), zimne masło (250 g) oraz twaróg (250 g). Jeżeli chodzi o użyty twaróg to polecam użyć np. mielony twarożek Wieluń mój ulubiony lub kupić np. twaróg w kostce np. półtłusty (tylko należy go zmielić w maszynce lub rozgnieść za pomocą widelca).


Krok 2

rogale twarogowe

Do miski dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę, rozgnieciony twaróg oraz mąkę (można ją opcjonalnie przesiać przed wsypaniem do miski).  


Krok 3

rogale z trzech składników

 Wyrabiamy dość szybko jednolite ciasto np. na stolnicy. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 4

jak zrobić rogaliki kruche

Blat lekko podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko na kształt koła. Za pomocą noża kroimy 12 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę ulubionego gęstego nadzienia – ja użyłam nutelli. Jednak możesz równie dobrze użyć gęstych powideł czy marmoladę.

Jeśli chcesz to nie musisz nakładać żadnego nadzienia, tylko po upieczeniu oprósz rogaliki grubszą warstwą cukru pudru.


Krok 5

Rogaliki kruche

Podstawę trójkąta szczelnie zlepiamy, aby nadzienie nie wypłynęło. Zwijamy je delikatnie formując równe rogaliki.  


Krok 6

przepis na Rogaliki kruche

Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika.


Krok 7

Rogaliki kruche przepis

Ich wierzch opcjonalnie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem (czasem pomijam ten krok).

Rogaliki kruche z trzech składników pieczemy przez około 22-24 minut w temp. 180 st (grzanie góra dół).

Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Rogaliki kruche

Rogaliki kruche

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 842

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
Nikola
4 miesięcy temu

Przepis jak najbardziej okej ,piekłam trochę dłużej ale wyszły pyszne więc polecam! 😍 faktycznie po 25 minutach były surowe w środku,ale też wydaje mi się ,że też każdy powinien dostosować to do swojego piekarnika bo niektóre pieką mocniej niektóre słabiej😁

IMG_5142
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Za pierwszym razem wyszły idealne, aż żałowałam że za mało zrobiłam tych z nutellą. Niestety za drugim razem w środku wyszły surowe pomimo tego że wydłużyłam czas pieczenia. Będę wdzięczna za jakieś sugestie co mogło pójść nie tak. Podejrzewam ser Jednak w pierwszej i drugiej próbie użyłam tego samego bez laktozy, w pierwszej 230 g w drugiej 250g. Zdjęcie przesyłam tych które wyszły za pierwszym razem 😊

IMG_20240124_232542
Zuzia
Zuzia
1 rok temu

Uwielbiam twoje przepisy są łatwe i szybkie 🤩
Nawet zamówiłam sobie twoją książkę

Kalina
Kalina
1 rok temu

Czy można użycz twaróg sernikowy do tego przepisu?

Kalina
Kalina
1 rok temu

Czy można użyć twaróg sernikowy do tego przepisu?

Blendera
Blendera
1 rok temu

Wszystkiego dobrego w Nowym roku ! Dziś moje rogaliki są w piekarniku i zastanawia mnie jak je przechowywać czy w puszce na zewnątrz czy w lodowce z powodu zawarte bialko z twarogu ?

Weronika
Weronika
1 rok temu

Piekłam 10 min dłużej, surowe w środku…

Julie
Julie
1 rok temu

A czy można do rogalika włożyć kostkę mlecznej czekolady..? nie mam akurat w domu nutelli ani żadnego dzemu, a strasznie chciałabym je zrobić

Lusia
Lusia
1 rok temu

Zdecydowanie za mało mąki do tego przepisu, czuć masłem, tutaj ktoś dobrze napisał, że wyszły mokre od masła i takie ciężkie. Robione z przepisu, użyte składniki takie same i okropne są
Ja nie polecam

Aga
Aga
1 rok temu

Czy maka pszenna pełnoziarnista typ 1850 się nada ?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Aga

Robiłam, lekki zakalec, ale nie jest źle

Ewelina30
Ewelina30
1 rok temu

Pierwszy raz robiłam dzisiaj, smak obłędny szybkie wykonanie, Robiłam z nutella i marmoladą.

IMG_20230718_135017.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni,pyszne i łatwy przepis, coś dla mnie 🙂

IMG_20230501_094815.jpg
Ela
Ela
2 lat temu

Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Są pyszne. Kruchutkie i mięciutkie. Ale zrobiłam podwójną porcje i chyba dałam tego masła za dużo bo bardzo dużo się go wytopiło podczas pieczenia.

Ela
Ela
2 lat temu
W odpowiedzi do  Ela

Dołączam zdjęcie😀

20221110_190812.jpg
Paulina11
Paulina11
3 lat temu

Czy te rogaliki można w lodówce przechowywać? Czy na zewnątrz i jak długo?

Marta
Marta
4 lat temu

mysli Pani ze mozna by bylo uzyc ricotty albo mascarpone?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Marta

Można ale jako nadzienie. Daje mascarpone z pokrojonym jabłkiem lub gruszką i gorzką czekolada

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Marta

Raczej to nie byłby dobry pomysł…

Elzbieta
Elzbieta
2 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Czym mogłabym zastąpić twaróg? Mam śmietanę, jogurt naturalny…

Paulina
Paulina
4 lat temu

Świetny przepis, skorzystam jeszcze nie raz ! 😉

Bogusia
Bogusia
4 lat temu

Zrobiłam, byłytak puszne, że zniknęły w mg. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wspaniały przepis

Bogusia
Bogusia
4 lat temu
W odpowiedzi do  Bogusia

same błędy w komentarzu. Przepraszam. Rogaliki były tak pyszne, że zniknęły w mig.

Kruche rogaliki

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię piec takie małe wypieki do zjedzenia na raz. Bardzo często przygotowuję różnego rodzaju ciasteczka (najczęściej proste ciasteczka maślane budyniowe), ale także wszelkiego rodzaju rogaliki. Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe rogaliki drożdżowe. Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym i można z niego zrobić naprawdę genialne w smaku rogale. Wychodzą mięciutkie, puchate i rozpływające się w ustach. Przy okazji polecam wypróbować moje rogaliki krucho-drożdżowe! Jednak tym razem postanowiłam zrobić domowe rogaliki z innego ciasta niż drożdżowe. Rogaliki kruche to był strzał w dziesiątkę!

Szybkie rogaliki kruche

Szybkie rogaliki kruche robi się zdecydowanie w prostszy i szybszy sposób niż te drożdżowe. Składają się tylko z trzech podstawowych składników: mąki, masła i twarogu. Ten tani wypiek nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych, dlatego nawet największy amator sobie z nimi poradzi! Te rogaliki się świetnie sprawdzą na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne czy po prostu jako coś słodkiego do kawusi.

Rogaliki 3 składnikowe

Te proste do zrobienia rogaliki 3 składnikowe można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku. Można je nadziać twardą marmoladą, nutellą czy jabłkami z cynamonem. Nie polecam jednak dodawać do nich dżemu czy soczyste owoce jak maliny czy truskawki, ponieważ jest duża szansa, że w trakcie pieczenia nadzienie po prostu wypłynie z ciasta.