Pieczone udka z kurczaka to pomysł na bardzo smaczny, rodzinny obiad. Mięso jest soczyste i pełne smaku, dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu. Do tego ugotowane lub pieczone ziemniaki oraz ulubiona surówka. To dla mnie taki typowy, weekendowy klasyk, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Przepis na: Pieczone udka z kurczaka
Składniki:
Marynata:
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 płaskie łyżki musztardy Dijon lub miodowej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/4 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
Mięso:
- 3-4 większe udka z kurczaka
Dodatkowo:
- 1 duża cebula
- 2 małe marchewki
- 200 ml wody lub bulionu np. rosołu
Zobacz również:
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?
Krok 1
Pieczone udka z kurczaka smakują najlepiej jeśli zamarynujemy je minimum kilka godzin wcześniej. Ja zazwyczaj nacieram je przyprawami wieczorem dzień wcześniej, a następnego dnia piekę. W ostateczności można je zamarynować godzinę przed pieczeniem.
Marynata do udek
W miseczce mieszamy składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), oliwę (4 łyżki, można nieco więcej), musztardę (2 płaskie łyżki), przyprawę do kurczaka (1/2 łyżeczki), sól (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1 płaska łyżeczka), miód (1 łyżka), a także pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki). Jeśli chcesz to drobno pokrój także świeżą bazylię czy rozmaryn.
Krok 2
Udka z kurczaka (ja użyłam 3 sztuk) płuczemy pod wodą, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
Zazwyczaj lekko je nacinam – np. 3-4 nacięcia, aby udka wyszły bardziej soczyste i pełne smaku po upieczeniu. Jednak nie jest to obowiązkowe.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Na dno wlewamy wodę lub bulion (200 ml – ja często korzystam z domowego rosołu). Pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż będą ładnie wypieczone. Czas pieczenia będzie zależny głównie od wielkości użytych udek. Jeśli użyjesz małych sztuk czy podudzia to czas będzie nieco krótszy.
Pod koniec pieczenia polewałam (wodą lub bulionem ze spodu naczynia) z wierzchu udka.
Często piekę udka bez pokrywki. Jeśli robię to z pokrywką to tylko przez połowę czasu, potem ją zdejmuję, aby z wierzchu się przyrumieniły.
Pieczone udka z kurczaka najczęściej serwuję z ugotowanymi ziemniakami lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem świeżego rozmarynu.
Komentarze