Opis przepisu
Piankowy sernik na zimno z truskawkami został zrobiony tylko z 5 składników! Mocno truskawkowy, delikatny, idealny w upalne dni.
Przepis na: Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników)
Składniki:
- 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody)
- 600 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g truskawek
- okrągłe biszkopty
Zobacz również:
Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników) - przepis krok po kroku
Krok 1
Gdy galaretka będzie mieć odpowiednią konsystencję, wtedy wlewamy ją do wyższego naczynia, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach na puszystą, różową piankę.
Krok 2
Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (u mnie mniejsza, kwadratowa foremka o wymiarach 22 x 22 cm). Na biszkopty nakładamy połowę truskawek, a na nie masę serową (gdyby była bardzo rzadka to po prostu wkładamy ją na chwilkę do lodówki żeby lekko stężała). Sernik wstawiamy do lodówki aby masa serowo-truskawkowa dokładnie stężała.
Trzecią galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.
Pozostałe truskawki kroimy w połówki i układamy na stężałym serniku, zalewamy truskawki zimną, delikatnie tężejącą galaretką, ponownie wstawiamy foremkę do lodówki. Sernik chłodzimy najlepiej całą noc.
Komentarze
Czy zamiast serka homogenizowanego można użyć serka waniliowego z wiaderka President?
Witam, jakiego konkretnie serka Pani użyła?