Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników)

4.9/5 (46 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

120 min + chłodzenie

sernik na zimno z truskawkami

Opis przepisu

Piankowy sernik na zimno z truskawkami został zrobiony tylko z 5 składników! Mocno truskawkowy, delikatny, idealny w upalne dni.

Przepis na: Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników)

Składniki:

  • 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody)
  • 600 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek
  • okrągłe biszkopty
Wyślij emailem

Piankowy sernik na zimno z truskawkami (z 5 składników) - przepis krok po kroku


Krok 1

sernik na zimno z truskawkami

Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Galaretka nie może całkiem stężeć,tylko powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.

Gdy galaretka będzie mieć odpowiednią konsystencję, wtedy wlewamy ją do wyższego naczynia, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach na puszystą, różową piankę.


Krok 2

sernik na zimno z truskawkami

Dodajemy do ubitej galaretki serek homogenizowany oraz cukier puder, miksujemy masę na mniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.

Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (u mnie mniejsza, kwadratowa foremka o wymiarach 22 x 22 cm). Na biszkopty nakładamy połowę truskawek, a na nie masę serową (gdyby była bardzo rzadka to po prostu wkładamy ją na chwilkę do lodówki żeby lekko stężała). Sernik wstawiamy do lodówki aby masa serowo-truskawkowa dokładnie stężała.

Trzecią galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i stężenia.

Pozostałe truskawki kroimy w połówki i układamy na stężałym serniku, zalewamy truskawki zimną, delikatnie tężejącą galaretką, ponownie wstawiamy foremkę do lodówki. Sernik chłodzimy najlepiej całą noc.


sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami

sernik na zimno z truskawkami

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 46

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
5 lat temu

Czy zamiast serka homogenizowanego można użyć serka waniliowego z wiaderka President?

Asia
Asia
5 lat temu

Witam, jakiego konkretnie serka Pani użyła?