Opis przepisu
Mam dla Was przepis na świetną przegrychę do barszczu, piwa itp… Paluchy serowe! Smaczne, szybkie, kruche- oczywiście z kminkiem. Jak dla mnie rewelka! Przepis z książki “Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej. Koniecznie musicie je wypróbować! Bo… naprawdę warto 🙂
Przepis na: Paluchy serowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody gazowanej
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Wyślij emailem
Zobacz również:
Paluchy serowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać. Dodać starty ser, kminek, po szczypcie soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować cienkie wałeczki (o grubości ok. 1,5 cm), kroić na kawałki długości 10 cm i układać na oprószonej mąką blasze.
Żółtko roztrzepać z wodą. Smarować paluchy, posypać lekko solą i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Żółtko roztrzepać z wodą. Smarować paluchy, posypać lekko solą i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Komentarze