Paluchy serowe

4.6/5 (37 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min + pieczenie

Paluchy serowe

Opis przepisu

Mam dla Was przepis na świetną przegrychę do barszczu, piwa itp… Paluchy serowe! Smaczne, szybkie, kruche- oczywiście z kminkiem. Jak dla mnie rewelka! Przepis z książki “Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej. Koniecznie musicie je wypróbować! Bo… naprawdę warto 🙂

Przepis na: Paluchy serowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Wyślij emailem

Paluchy serowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Paluchy serowe

Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać. Dodać starty ser, kminek, po szczypcie soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować cienkie wałeczki (o grubości ok. 1,5 cm), kroić na kawałki długości 10 cm i układać na oprószonej mąką blasze.
Żółtko roztrzepać z wodą. Smarować paluchy, posypać lekko solą i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.


Paluchy serowe

Paluchy serowe

Paluchy serowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 37

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments