Gdy nie masz dużo czasu na przygotowywanie i pieczenia ciasta to gorąco polecam przepis na owocowy 3 bit 🙂 Jest smaczny, baaardzo prosty i szybki w wykonaniu. Co najważniejszego- nie wymaga pieczenia i jestem przekonana, że największy kulinarny amator sobie z nim poradzi. Świetnie do niego pasuje kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Całość wtedy smakuje naprawdę świetnie i nie jest wtedy taki słodki jak tradycyjny 3 bit z masą kajmakową.
Przepis na: Owocowy 3 bit
Łącznie: 45 min
Składniki :
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 125 g cukru
- 150 g mąki
- 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 32 g cukru wanilinowego
- 250 g herbatników
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 1 śnieżka
- 4 kostki gorzkiej czekolady lub łyżeczka kakao
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
Szklankę mleka mieszamy z żółtkami, cukrami, mąką.
Całość miksujemy.
Resztę mleka zagotowujemy, gdy będzie już bardzo gorące to wlewamy do niego jajeczną masę, mieszamy ciągle i gotujemy na małym ogniu do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na jasny puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. W osobnym, wyższym naczyniu miksujemy zimne mleko ze śnieżką do momentu uzyskania bitej śmietany.
Na blaszkę o wymiarach 22 x 24 nakładamy pierwszą warstwę herbatników, następnie kwaśny dżem, znowu herbatniki, masa kremówkowa, herbatniki, bita śmietana a na wierzch starta czekolada gorzka lub ciemne kakao.