Omlet z dżemem i truskawkami

4.7/5 (30 ocen)

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Omlet z dżemem

Muszę przyznać, że dzisiaj się wyspałam na całego. W soboty lubię sobie do południa poleniuchować i zjeść naprawdę wypasione śniadanka. Wczoraj do późna miałam trening i chciałam zrobić coś bardzo sycącego. Wymyśliłam sobie puchaty omlet, lecz tym razem na słodko. Padło na omlet z konfiturą brzoskwiniową, truskawkami oraz borówkami. Oczywiście możesz dodać także maliny, brzoskwinie czy plasterki banana 🙂

Przepis na: Omlet z dżemem i truskawkami

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • konfitura z brzoskwiń Stovit
  • kilka truskawek
  • kilka borówek
Wyślij emailem

Omlet z dżemem i truskawkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Omlet z dżemem

W misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze chwilkę ubijamy.

Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (koniecznie pod przykryciem!). Smażymy z obu stron przez około 5 minut na małym ogniu. Przekładamy na talerz i podajemy z dodatkami.


Omlet z dżemem

Omlet z dżemem

Omlet z dżemem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beatka
Beatka
6 lat temu

Jaki boski omleciorrr!

Marzena
Marzena
6 lat temu

Pyszniutkie śniadanko! ;p Ja dodałam maliny i konfiturę z porzeczek ;p