Lubicie dania makaronowe? Jeżeli tak to zapraszam na świetny obiad – zapiekane muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem! Jest to danie bardzo proste i szybkie do przygotowania, a smakuje fenomenalnie. Jako nadzienie muszli użyłam sera koziego Chavroux, który idealnie pasuje do szpinaku. Chavroux to stuprocentowo kozi ser. Dzięki temu jest tak lekki, pełen naturalnych, wartościowych składników odżywczych – istotnych dla Twojego zdrowia i samopoczucia. Dodałam również przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę oraz przyprawy. Faszerowane muszle zapiekłam w podgotowanych pomidorach.
Przepis na: Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem
Składniki:
- 150 g makaronowych muszli (Conchiglioni)
- 500 g szpinaku mrożonego
- 150 g sera koziego Chavroux
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- odrobina oleju
- 1/2 cebuli
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- odrobina kolendry
- sól, pieprz
Zobacz również:
Muszle makaronowe z kozim serem i szpinakiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Na patelni smażymy na oleju posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy aż zmięknie i odparuje z niego woda. W międzyczasie w małym rondelku gotujemy na małym ogniu pomidory z puszki wraz z papryką słodką, 1 ząbkiem czosnku oraz posiekanymi 3 listkami bazylii.
Do szpinaku dodajemy posiekane 3 listki bazylii, szczyptę kolendry, soli, pieprzu ziołowego oraz dodajemy kozi ser, całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 2 minutki.
Na foremkę lub naczynie żaroodporne wylewamy podgotowane pomidory. Na nie układamy faszerowane muszle makaronowe. Zapiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze