Murzynek z dżemem to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. Robiłam go wielokrotnie, za każdym razem z innym dżemem i zawsze wychodzi super! Tym razem murzynek przełożony dżemem z czarnej porzeczki (u mnie oczywiście dżemem mojej produkcji). Pyszny, czekoladowy, wilgotny- ciężko się od niego oderwać! Zainspirowałam się przepisem znajdującym się na blogu Pauliny http://kotlet.tv 🙂
Jak dla mnie jest to najlepszy murzynek na świecie i jakoś ciężko mi się przekonać do innego przepisu, a wypróbowałam już trochę w swoim życiu 🙂 Jeżeli nie jedliście to koniecznie wypróbujcie. Jedna rada- jeżeli chcecie aby pięknie się kroił to polecam go wykonać kilka godzin wcześniej lub wieczorkiem ponieważ potrzebuje chwilę aby dżem scalił się z resztą ciasta…
Możecie również sprawdzić inny mój przepis na murzynka bez dżemu.
Przepis na: Murzynek z dżemem
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- gęsty dżem z czarnej porzeczki
W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła.
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Wlewam do foremki keksówki ciasto i następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 35 minut.
Odstawiamy naszego murzynka na chwilkę aby przestygł.
Po chwilowym przestygnięciu przecinam murzynka na pół nożem i smaruję dżemem. Polewam masą z rondelka- jeżeli zastygła, to podgrzewam. Smacznego!!
Uwielbiam murzynka za jego smak i prostotę wykonania. Ale nigdy nie jadłam go przekładanego dżemem, będę musiała spróbować przy najbliższej okazji!
Uwielbiam murzynka za jego smak i prostotę wykonania. Ale nigdy nie jadłam go przekładanego dżemem, będę musiała spróbować przy najbliższej okazji!