Mini tarty na słono

4.6/5 (8 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Opis przepisu

Nie masz pomysłu na szybką przekąskę imprezową (sylwestrową)? Polecam pyszne, kruche mini tarty na słono! Świetnie smakują gdy są wyciągnięte prosto z piekarnika, a na zimno smakują równie dobrze. Dodatki jakie do nich dodasz zależą od Ciebie i Twoich upodobań, jednak moim zdaniem w tym wykonaniu smakują ekstra.

Przepis na: Mini tarty na słono

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli i pieprzu

Farsz:

  • 10 dag startego żółtego sera (np.mozzarella)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 10 dag kiełbasy
  • 5 dag pieczarek
  • łyżka oliwy
Wyślij emailem

Mini tarty na słono - przepis krok po kroku


Krok 1

Mini tarty na słono

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, wkładamy do lodówki na min. 15 minut.


Krok 2

Mini tarty na słono

Ciasto dzielimy na cztery części. Do wysmarowanych tłuszczem kokilek nakładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.


Krok 3

Mini tarty

Na rozgrzaną patelnię lejemy łyżeczką oliwy z oliwek, smażymy na niej pokrojoną drobno cebulkę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz pieczarki, smażymy na małym około 5 minut. Do większej miseczki ścieramy mozzarellę, wsypujemy kukurydzę, kroimy drobno paprykę oraz dodajemy zawartość patelni. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki.


Krok 4

Mini tarty na słono

Do podpieczonych kokilek nakładamy po równo farszu, ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut (najlepiej z termoobiegiem). Smacznego! 


Mini tarty

Mini tarty na słono

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 8

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments