Nie masz pomysłu na szybką przekąskę imprezową (sylwestrową)? Polecam pyszne, kruche mini tarty na słono! Świetnie smakują gdy są wyciągnięte prosto z piekarnika, a na zimno smakują równie dobrze. Dodatki jakie do nich dodasz zależą od Ciebie i Twoich upodobań, jednak moim zdaniem w tym wykonaniu smakują ekstra.
Przepis na: Mini tarty na słono
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 4
Składniki :
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g margaryny lub masła
- 2 łyżki wody
- szczypta soli i pieprzu
Farsz:
- 10 dag startego żółtego sera (np.mozzarella)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 10 dag kiełbasy
- 5 dag pieczarek
- łyżka oliwy
Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, wkładamy do lodówki na min. 15 minut.
Ciasto dzielimy na cztery części. Do wysmarowanych tłuszczem kokilek nakładamy rozwałkowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnię lejemy łyżeczką oliwy z oliwek, smażymy na niej pokrojoną drobno cebulkę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz pieczarki, smażymy na małym około 5 minut. Do większej miseczki ścieramy mozzarellę, wsypujemy kukurydzę, kroimy drobno paprykę oraz dodajemy zawartość patelni. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki.
Do podpieczonych kokilek nakładamy po równo farszu, ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut (najlepiej z termoobiegiem). Smacznego!