Zobacz również:
Kolejny raz miałam przyjemność zostać ambasadorką festiwalu najlepszych restauracji w Krakowie – Restaurant Week, podczas jesiennej, jubileuszowej edycji „Okazja do świętowania!”. Nie wiem czy wiecie, ale jest to już 10. edycja festiwalu. Festiwal trwa od 20 do 31 października. W większych miastach w Polsce wystartuje z popisowym trzydaniowym festiwalowym menu. Zachęcam do rezerwacji stolików poprzez stronę internetową i zapraszam do udziału, bo naprawdę warto. W każdym mieście cena za trzydaniowe menu jest taka sama i wynosi 49 zł.
Jako ambasadorka wydarzenia mogłam dla Was sprawdzić festiwalowe menu proponowane przez restaurację Kurka Wodna, która się znajduje na ulicy Kanonicznej w Krakowie (zaraz obok Grodzkiej). Przygotowałam poniżej galerię wypróbowanych obu menu. W tej restauracji miałam okazję być pierwszy raz. Jest ekskluzywna, pięknie zaprojektowana, aż żal z niej wychodzić. Kelnerzy również robią tam bardzo dobrą robotę. Widać, że panują między nimi bardzo miłe, ciepłe kontakty, a gości obsługują świetnie, bez przesadnej nachalności, czy też wręcz przeciwnie z totalnym brakiem zainteresowania klientem.
Jeżeli miałabym wybrać, które menu mnie bardziej zachwyciło to z pewnością byłoby to – menu 2:
Przystawka – Pierogi z grzybami, ricottą i szpinakiem
Danie główne – Pierś perliczki sous vide na gryczanym blinie w winnym sosie z gotowanymi warzywami
Deser – Creme brulee z marakui
Aksamitny krem pomidorowo paprykowy z mozzarellą
Pierogi z grzybami, ricottą i szpinakiem
Pierś perliczki sous vide na gryczanym blinie w winnym sosie z gotowanymi warzywami
Gryczane gołąbki w sosie grzybowym
Chrupiące pierożki z jabłkami z sosem angielskim
Creme brulee z marakui
Komentarze