Kurczak w sezamie

4.3/5 (65 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Kurczak w sezamie

Danie proste, szybkie i przyjemne w robocie – czyli kurczak w sezamie! 🙂 Jak dla mnie rewelka ponieważ gdy chcę w bardzo szybkim czasie przygotować obiad lub przekąskę to zawsze robię właśnie to. Możecie przygotować do niego domowy sos czosnkowy, lub maczać w ketchupie, sosie tysiąca wysp itp. Z każdym smakuje świetnie, a gdy poświęcicie jeszcze chwilę czasu na domowe frytki, ryż z curry to już w ogóle będziecie mieć pyszny obiad!

Przepis na: Kurczak w sezamie

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szczypty przyprawy do kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu

Sosy: np. ketchup lub domowy sos czosnkowy:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Kurczak w sezamie - przepis krok po kroku


Krok 1

Kurczak w sezamie

Kurczaka kroimy w podłużne kawałki, posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do jednej miseczki wlewamy mleko, szczyptę przyprawy. Do drugiej wsypujemy sezam oraz bułkę tartą. Każdy kawałek z kurczaka maczamy najpierw w mleku, a później w sezamie, smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Smacznego!


Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 65

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
5 miesięcy temu

Wygląda smacznie! Czy przygotowanie kilka godzin wcześniej a następnie podgrzanie w piekarniku wpłynie na smak?