Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką 🙂 Wierzch farszu pieczarkowego posypałam startą mozzarellą przez co pieczarki pięknie się trzymają kurczaka i całość super się kroi. Jest to przepis idealny szczególnie dla tych co nie lubią się długo “babrać” w kuchni, a jednak nie lubią się żywić na totalnych gotowcach 🙂
Przepis na: Kurczak pod pieczarkową pierzynką
Łącznie: 25 min
Składniki :
- 700 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy do kurczaka
- szczypta pieprzu ziołowego
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka posiekanej natki koperku
- 50 g startej mozzarelli
Dodatkowo:
- ugotowane ziemniaczki z koperkiem
- kilka liści jarmużu lub ulubiona surówka
Piersi z kurczaka kroimy w cienkie lecz szerokie plastry. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie nacieramy, odstawiamy na chwilę.
W tym czasie czosnek, natkę koperku oraz pieczarki siekamy drobno. Podsmażamy na oleju wszystkie warzywa. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Kurczaka smażymy z jednej strony, później przewracamy na drugą i wtedy nakładamy na każdy plaster mięsa pieczarki, a na ich wierzch mozzarellę. Smażymy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy np. z ugotowanymi ziemniaczkami, ulubioną surówką. Smacznego!
Ale apetycznie to wszystko wygląda…jutro jadę po składniki i robię! 🙂
w kroku 3 pomyliłaś “kroimy” zamiast “smażymy” 🙂
zrobiłam! z większej ilości wszystkiego! :): GENIALNE! 🙂
Koniecznie zrobię w weekend! Idealnie trafiłaś w moje smaki <3
Ale apetycznie to wszystko wygląda…jutro jadę po składniki i robię! 🙂
w kroku 3 pomyliłaś “kroimy” zamiast “smażymy” 🙂
zrobiłam! z większej ilości wszystkiego! :): GENIALNE! 🙂
Koniecznie zrobię w weekend! Idealnie trafiłaś w moje smaki <3