Jak ja uwielbiam takie zupki w te zimne dni, a w szczególności stan kiedy po ich zjedzeniu robi się tak cieplutko w żołądku. Dzisiejsza propozycja – krem z pieczarek, z dodatkiem groszku ptysiowego. Pyszna, sycąca zupka, która z całą pewnością skradnie Twoje serce. Głodny na samą myśl? Koniecznie ją wypróbuj!
Przepis na: Krem z pieczarek
Łącznie: 45 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1,5 litra wody
- 1/3 marchewki
- 3 większe ziemniaki
- natka koperku
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki vegety
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- groszek ptysiowy
Zaczynamy od bulionu. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy vegetę, obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, natkę koperku, pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy około 20 minut.
W tym czasie na oliwie smażymy pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy na małym ogniu, mieszamy.
Pieczarki powinny zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki do bulionu- część z nich możemy zostawić z boczku i dodać je na końcu już do zblendowanej zupki. Do szklanki nabieramy pół szklanki bulionu, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku.
Blendujemy na jednolity krem. Smacznego!