Jedliście kiedyś kotleciki siekane? 🙂 Już dawno o nich słyszałam, ale jakoś nigdy nie miałam motywacji żeby je zrobić. Dzisiaj nadszedł dzień kiedy kompletnie nie miałam pomysłu co zrobić na obiad. Spojrzałam na składniki w lodówce i od razu mnie natchnęło. Zabrałam się szybko do roboty i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu wyszły naprawdę świetne. Te drobiowe kotleciki zrobiłam z dodatkiem żółtego sera, czosnku oraz koperku.
Przepis na: Kotleciki siekane
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
Kurczaka kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce. Koperek siekamy drobniutko. Do garnka lub miski wsypujemy nasze pokrojone składniki. Dodajemy również jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Smacznego!
Dzisiaj zrobię to na obiad ! Już nie mogę się doczekać. Świetny blog !
Pozdrawiam