Jabłecznik na serku homogenizowanym

4/5 (5 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Opis przepisu

Jabłecznik na serku homogenizowanym- pyszne, proste ciasto z duuuuużą ilością jabłek i cynamonu. Zapach jaki panuje w całym mieszkaniu podczas jego pieczenia jest niezastąpiony! Zamiast jajek użyłam serka waniliowego, jabłka miałam dość słodkie więc nie dodawałam do nich zbytnio cukru. Jak dla mnie najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na drugi dzień jest równie dobry.

Przepis na: Jabłecznik na serku homogenizowanym

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 350 g margaryny (ok. 1,5 kostki)
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego Danio
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jabłecznik na serku homogenizowanym - przepis krok po kroku


Krok 1

Jabłecznik na serku homogenizowanym

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Smażymy na patelni wraz z cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. (Cukier dodajemy do smaku w zależności czy jabłka są bardzo słodkie). Smażymy na małym ogniu aż troszkę sok z jabłek odparuje.


Krok 2

Jabłecznik na serku homogenizowanym

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. 


Krok 3

jabłecznik

Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto.


Krok 4

Jabłecznik na serku homogenizowanym

Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie posmażone jabłka. Na ich wierzch można posypać ziarnkami z laski wanilii. 


Krok 5

jabłecznik

Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy na kwadrat- nakładamy na jabłka. Nakłuwamy widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


jablecznik

jablecznik

Jabłecznik na serku homogenizowanym

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments