Przygotowałam dla Was świetną propozycję obiadową – gulasz z szynki z dodatkiem kolorowych papryk i marchewek. Do tego pieczone ziemniaki lub ugotowany ryż… No palce lizać! Uwielbiam takie rozpływające się w ustach mięso w delikatnym sosie pomidorowym na bazie passaty pomidorowej i bulionu warzywnego.
Gulasz wieprzowy
Domowy gulasz z szynki wieprzowej jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. A do tego turbo smaczny! Gulasz wieprzowy można przygotować w większym garnku z nieprzywierającym dnem. Jednak można go wykonać jeszcze szybciej! W szybkowarze INSTANT POT DUO EVO (PLUS 10W1). To świetne urządzenie jednonaczyniowe, dzięki któremu można przygotować w dużo krótszym czasie naprawdę sporo potraw. Poniżej znajdziecie kilka słów na temat tego szybkowaru, który jest naprawdę fajnym kompanem w kuchni!
Instant Duo Plus Evo to poręczne urządzenie, które nie zajmuje dużo miejsca na kuchennym blacie (ten model ma 5,7l pojemności, a jest w ofercie jeszcze większy model o pojemności 7,6l). Ma kilka interesujących funkcji, w tym pokrętło do kontrolowanego zwalniania ciśnienia. Jego wygląd będzie pasować do każdego wystroju kuchni.
Technologia QuickCool powoduje szybsze uwalnianie ciśnienia, a także zarządza parą pod ciśnieniem. Dzięki tej funkcji zmniejszana jest ilość pary, która uderza w górne szafki kuchenne czy sufit.
Szybkowar
Szybkowar INSTANT POT DUO EVO jest prosty w obsłudze i niezawodny w przygotowywaniu wielu potraw w szybszym czasie niż tradycyjnie. Za pomocą przycisków i pokrętła przy podświetlanym wyświetlaczu można w ekspresowym tempie ustawić odpowiednie parametry, niezależnie czy planujesz gotować pod ciśnieniem, na parze czy sous vide. Co więcej można użyć też funkcji slow cook (wolne gotowanie) czy bake (pieczenie). Oryginalny Duo Plus ma pokrywę z ręcznym uszczelnieniem, a zaktualizowana wersja ma pokrywę z automatycznym uszczelnieniem, z przyciskiem zwalniającym ciśnienie.
To urządzenie posiada ustawienia wstępne i opcje dostosowywania, które dodają zupełnie nowy poziom gotowania. Ustawienia programów inteligentnych (Smart), np. czas gotowania, temperatura i/lub poziom ciśnienia oraz to, czy utrzymywanie ciepła włącza się automatycznie.
Co więcej gotowanie ciśnieniowe w swojej pracy wykorzystuje ciśnienie pary do podniesienia temperatury wrzenia wody powyżej 100 stopni C. Jest to energooszczędna metoda gotowania.
Szybkowar Instant Pot Duo przechodzi 3 etapy podczas gotowania ciśnieniowego:
- Wstępne nagrzewanie i zwiększanie ciśnienia
- Gotowanie
- Rozprężanie (uwalnianie pary)
Wróćmy jednak do przepisu! W szybkowarze przygotowałam genialny w smaku gulasz z szynki wieprzowej. Jestem pewna, że wyjdzie Wam równie smaczny co mi! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przepis na: Gulasz z szynki z szybkowaru
Składniki:
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
Gulasz węgierski:
- 1 kg wieprzowiny np. szynki lub łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka czerwona i zielona
- 2 marchewki
- 200 ml bulionu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól oraz czarny pieprz do smaku
Zobacz również:
Jak zrobić gulasz węgierski z szybkowaru?
Krok 1
Krok 2
Włączamy szybkowar i ustawiamy program np. inteligentnt (smart) – gotowanie ciśnieniowe.
Gdy szybkowar się nagrzeje to do naczynia szybkowaru nalewamy olej (2 łyżki) i dodajemy pokrojone mięso. Zamykamy pokrywę i ustawiamy gotowanie ciśnieniowe na 5 minut.
Krok 3
Krok 4
Komentarze