Dania mięsneObiadyRecenzjeWarsztaty i recenzje

Gulasz z szynki

Przygotowałam dla Was świetną propozycję obiadową – gulasz z szynki z dodatkiem kolorowych papryk i marchewek. Do tego pieczone ziemniaki lub ugotowany ryż… No palce lizać! Uwielbiam takie rozpływające się w ustach mięso w delikatnym sosie pomidorowym na bazie passaty pomidorowej i bulionu warzywnego.

Gulasz wieprzowy

Domowy gulasz z szynki wieprzowej jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. A do tego turbo smaczny! Gulasz wieprzowy można przygotować w większym garnku z nieprzywierającym dnem. Jednak można go  wykonać jeszcze szybciej! W szybkowarze INSTANT POT DUO EVO (PLUS 10W1). To świetne urządzenie jednonaczyniowe, dzięki któremu można przygotować w dużo krótszym czasie naprawdę sporo potraw. Poniżej znajdziecie kilka słów na temat tego szybkowaru, który jest naprawdę fajnym kompanem w kuchni!

szybkowar przepisy

Instant Duo Plus Evo to poręczne urządzenie, które nie zajmuje dużo miejsca na kuchennym blacie (ten model ma 5,7l pojemności, a jest w ofercie jeszcze większy model o pojemności 7,6l). Ma kilka interesujących funkcji, w tym pokrętło do kontrolowanego zwalniania ciśnienia. Jego wygląd będzie pasować do każdego wystroju kuchni. 

Technologia QuickCool powoduje szybsze uwalnianie ciśnienia, a także zarządza parą pod ciśnieniem. Dzięki tej funkcji zmniejszana jest ilość pary, która uderza w górne szafki kuchenne czy sufit.

szybkowar

szybkowar

Szybkowar

Szybkowar INSTANT POT DUO EVO jest prosty w obsłudze i niezawodny w przygotowywaniu wielu potraw w szybszym czasie niż tradycyjnie. Za pomocą przycisków i pokrętła przy podświetlanym wyświetlaczu można w ekspresowym tempie ustawić odpowiednie parametry, niezależnie czy planujesz gotować pod ciśnieniem, na parze czy sous vide. Co więcej można użyć też funkcji slow cook (wolne gotowanie) czy bake (pieczenie). Oryginalny Duo Plus ma pokrywę z ręcznym uszczelnieniem, a zaktualizowana wersja ma pokrywę z automatycznym uszczelnieniem, z przyciskiem zwalniającym ciśnienie.

szybkowar recenzja

To urządzenie posiada ustawienia wstępne i opcje dostosowywania, które dodają zupełnie nowy poziom gotowania. Ustawienia programów inteligentnych (Smart), np. czas gotowania, temperatura i/lub poziom ciśnienia oraz to, czy utrzymywanie ciepła włącza się automatycznie.

Co więcej gotowanie ciśnieniowe w swojej pracy wykorzystuje ciśnienie pary do podniesienia temperatury wrzenia wody powyżej 100 stopni C. Jest to energooszczędna metoda gotowania.

Szybkowar Instant Pot Duo przechodzi 3 etapy podczas gotowania ciśnieniowego:

  • Wstępne nagrzewanie i zwiększanie ciśnienia
  • Gotowanie
  • Rozprężanie (uwalnianie pary)

jak zrobić gulasz

Wróćmy jednak do przepisu! W szybkowarze przygotowałam genialny w smaku gulasz z szynki wieprzowej. Jestem pewna, że wyjdzie Wam równie smaczny co mi! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przepis na: Gulasz z szynki

 Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

Gulasz węgierski:

  • 1 kg wieprzowiny np. szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka czerwona i zielona
  • 2 marchewki
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól oraz czarny pieprz do smaku

Jak zrobić gulasz węgierski?

szybki obiad
Krok 1 

Mięso kroimy w mniejszą kostkę. W miseczce mieszamy składniki do marynaty i nacieramy nią pokrojone mięso.


jak zrobić gulasz
Krok 2

Mój gulasz przygotowałam w szybkowarze, ale równie dobrze możecie go przygotować w większym garnku z nieprzywierającą powierzchnią.

Włączamy szybkowar i ustawiamy program np. inteligentnt (smart) – gotowanie ciśnieniowe.

Gdy szybkowar się nagrzeje to do naczynia szybkowaru nalewamy olej (2 łyżki) i dodajemy pokrojone mięso. Zamykamy pokrywę i ustawiamy gotowanie ciśnieniowe na 5 minut.


pomysł na obiad
Krok 3

W tym czasie kroimy sobie warzywa: paprykę czerwoną, zieloną i marchewki. Otwieramy pokrywę szybkowaru i dodajemy pokrojone warzywa. Dodajemy także passatę pomidorową, bulion, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, ostrą oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki.


jak zrobić gulasz
Krok 4 

Zamykamy pokrywę szybkowaru i gotujemy jeszcze przez 20 minut aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


jak zrobić gulasz

gulasz po węgiersku

Gulasz z szynki wieprzowej

Gulasz wieprzowy

Gulasz z szynki

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 13

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button