Pewnie nie wszyscy wiedzą, że guacamole to po prostu meksykańska pasta z awokado wraz z sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę lub startym czosnkiem. Meksykanie najczęściej ją podają z chipsami z kukurydzianej tortilli. Ja najczęściej serwuje ją z nachosami lub pogrzaną w piekarniku bagietką.
Guacamole można także potraktować jako smarowidło na kanapki i podać z pieczywkiem, szynką i pomidorem – uwielbiam takie połączenie na śniadanie.
Guacamole
Domowe guacamole można przyrządzić w kilka minut! Ważne, aby do jego przygotowania użyć dojrzałe awokado, ponieważ ono jest tu kluczowym składnikiem. Jeśli kupicie dosyć twardawe, wtedy najlepiej zblendować je za pomocą blendera dodając pozostałe składniki. Jeżeli macie taką możliwość, to skorzystajcie z odmiany awokado Hass. Jest miększa i smaczniejsza niż bardziej popularna odmiana Fuerte.
Przepis na: Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe, większe sztuki awokado
- sok z 1/2 limonki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- opcjonalnie mały ząbek czosnku
- opcjonalnie szczypta papryki ostrej lub świeża papryczka chili
Zobacz również:
Jak zrobić guacamole?
Krok 1
Guacamole jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Pamiętaj, że awokado szybko ciemnieje, dlatego robię je zazwyczaj “na świeżo” przed skonsumowaniem. Najlepiej zjeść przygotowane guacamole jeszcze tego samego dnia, ewentualnie na drugi dzień.
Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 2-4 osób – w zależności czy użyjecie na zwykłe kanapki czy jako dodatek do innych dań.
Wybieramy dojrzałe, zdrowe awokado – ja lubię odmiany hass, które jest dość często dostępne w sklepach typu Lidl czy Auchan. Jeżeli kupicie twardawe, to najlepiej odczekać kilka dni aż zmięknie i nabierze fajnej konsystencji. Oczywiście możesz użyć nieco niedojrzałego, ale jest wtedy ryzyko, że guacamole wyjdzie trochę gorzkie.
Każde awokado obieramy i usuwamy pestkę.
Krok 2
Rozgniatamy je przez chwilę widelcem – z miękkim, dojrzałym awokado nie będzie problemu. Jeżeli kupisz nieco twardawą sztukę to zawsze można sobie pomóc blenderem ręcznym.
Krok 3
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (mały lub średniej wielkości), sok wyciśnięty z 1/2 limonki, drobno posiekaną świeżą kolendrę, oliwę (2 łyżki, choć nie zawsze dodaję, bo awokado jest samo w sobie tłuste), a także szczyptę soli oraz pieprzu czarnego lub cytrynowego (najlepiej świeżo zmielonego).
Do podkręcenia smaku polecam dodać do guacamole szczyptę papryki ostrej lub drobniutko posiekaną papryczkę np. pepperoni lub chili.
Krok 4
Mieszamy za pomocą łyżki. Ewentualnie doprawiamy do smaku dodatkową szczyptą soli.
Przekładamy do miseczki czy małego głębszego talerza. Na wierzchu można drobno pokroić czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe.
Z czym jeść guacamole?
Guacamole możemy jeść na wiele różnych sposobów, na przykład jako:
- pasta do chleba np. na grzance z dodatkiem pomidora i cebuli,
- dodatek do chipsów kukurydzianych (nachos),
- uzupełnienie wnętrza klasycznej tortilli lub tacos
- dip do świeżych warzyw, np. ogórka czy papryki
- dodatek do warzyw z grilla np. cukinii czy batatów
- sos do klasycznych frytek
- składnik pasty jajecznej, zamiast majonezu
- dodatek do dań głównych, głównie mięs, ryb i hamburgerów
Szukasz innych inspiracji na proste i szybkie do wykonania pasty kanapkowe? W tym wpisie zamieściłam kilka bardzo smacznych propozycji – klik >>.
Komentarze
“miększa”… 😐
SJP dopuszcza formę miększa i bardziej miękka
Dokładnie tak… Jednak niestety czasem ktoś lubi się “wymądrzyć” 🙂
Jak awocado jest niedojzale ( twarde) to trzeba je zawinac w gazete i poczekac jak dojrzeje i stanie sie miekkie.
Dziękuję za radę! 🙂
Dzisiaj robiłam to guacamole na sniadanie i super przepis ;p wyszło pycha!
Dzisiaj robilam to guacamole i masz rację dużo zależy od tego czy awokado jest dojrzałe. Kupiłam tą odmianę w Lidlu i wyszło naprawdę przeeepyszne 😛 Trochę mi ściemniało po kilku godzinach, ale to chyba normalne 🙂 Najlepszy przepis!
guacamole nie ściemnieje jeśli do niego włożysz pestki wyjęte z avocado