Wiem, że teraz wszyscy żyją przygotowania do świąt, prezentami pod choinkę – szczerze mówiąc uwielbiam pod tym względem Święta. Większość osób najchętniej chciałaby się teleportować do 24 grudnia, do Wigilii i momentu zasiadania do stołu pełnego pyszności. Ja te smakołyki kocham przygotowywać co roku sama, wymyślać co roku coś nowego, później opisywać je na blogu i oglądać rosnące statystyki związane z ilością dziennych odwiedzin mojego bloga 🙂 Wiem, że większość osób piecze teraz ciasta, lepi pierogi, uszka lecz nie zapominajcie o napojach!
Przygotowałam dla Was pyszną gorącą czekoladę z dodatkiem syropu korzennego firmy Eterno – istny raj dla podniebienia… Wierzch udekorowałam bitą śmietaną i szczyptą przyprawy do piernika <3
Przepis na: Gorąca czekolada z syropem korzennym
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka 3,2 %
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki syropu korzennego firmy Eterno
Dodatkowo:
- bita śmietana w sprayu, bądź 1 szklanka śmietanki kremówki + 1 łyżka cukru pudru
- szczypta przyprawy do piernika
Zobacz również:
Gorąca czekolada z syropem korzennym - przepis krok po kroku
Wykonanie
Mleko i śmietankę gotujemy na małym ogniu, mieszamy. Dodajemy czekoladę, syrop korzenny mieszamy co chwilkę łyżką aby nie było grudek, gotujemy ciągle na małym ogniu. (Nie doprowadzamy do wrzenia!) Gdy zrobi się jednolita masa nalewamy do trzech szklanek. Nasza gorąca czekolada powinna chwilę przestygnąć, w tym czasie dekorujemy ją gotową bitą śmietaną, bądź robimy ją sami, wierzch posypujemy startą kostką czekolady. Smacznego!
Komentarze