FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI w Krakowie

0/5 (0 ocen)
FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI w Krakowie

W miniony poniedziałek miałam okazję testować nowe menu restauracji FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI. Znajduje się ona w Krakowie (przy ulicy Grzegórzeckiej 21).  Oferuje ona dwa menu: PASTRAMI DELI MENU, a także FOOD&PEOPLE MENU. Oprócz tego ciekawie prezentuje się MENU LUDZI PRACY.

Czym jest właściwie PASTRAMI?

Dawniej oznaczało to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku a początku robili pastrami z piersi gęsich, bo były tanie. Mostek wołowy okazał się jednak tańszy i z czasem wołowina zastąpiła gęsinę. W 1887 roku Nowojorski rzeźnik, imigrant z Litwy zaserwował pierwszą kanapkę z pastrami. Kanapka ta stała się tak popularna, że rzeźnię zamienił w restaurację, w której sprzedawał sandwicze z pastrami. (Źródło)
FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELI
FOOD&PEOPLE MENU to autorskie dania i obsługa kelnerska, działająca na zasadzie “zamów, zapłać, weź numerek, czekaj na swoje wezwanie”. Może dla osób, którym nie zależy na czasie jest to wkurzające, lecz dla pracowników biurowców, którzy mają krótki czas na lunch jest to fajne rozwiązanie. Nowe menu opracował Bartek Dziektarz, który jest młodym, nowym szefem kuchni.
Na kolację zostali zaproszeni blogerzy i influencerzy. Dostaliśmy do wypróbowania nowe, ciekawie skomponowane dania w wersji degustacyjnej (na zdjęciach są mniejsze dania niż w rzeczywistości). Muszę przyznać, że niektóre były naprawdę rewelacyjne. Szef kuchni zaprezentował wymyślone przez niego menu, jednakże brał do serca uwagi od nas, tak aby potrawy były jeszcze lepsze i przyciągały nowych i stałych klientów.
FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELIzdjęcie pochodzi od Karma w Kadrze
FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELIzdjęcie pochodzi od Karma w Kadrze
 FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELIzdjęcie pochodzi od Karma w Kadrze
 FOOD&PEOPLE by PASTRAMI DELIzdjęcie pochodzi od Karma w Kadrze
Pulled pastrami – szarpane pastrami z kapustą czerwoną i konfiturą z cebuli w bułce mlecznej z sosem rosyjskim i jogurtowym
Sałatka z kozim serem, karmelizowanym słonecznikiem i trawą żubrową
Krem czosnkowy z grasicą i suszonym kwiatem kopru
Krzonówka – zupa chrzanowa z podwędzanymi ziemniakami i chorizo
Makaron domowy z dynią, sosem z orzechów laskowych i słoną ricottą
Polędwica z dorsza z karmelizowanym fenkułem, purre z palonego kalafiora i olejem z kopru
Gołąbki z kaszanką z jabłkiem i cząbrem oraz chipsem z parmezanu
Kurczak kukurydziany w wywarze mięsnym z suszonymi grzybami, soczewicą, paloną brukselką i szalotką

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!