Komu chodzi dzisiaj po głowie sałatka? Za mną ostatnio dosyć często chodzą takie lżejsze obiady i ze smakiem je jem. To na bank przez tą pogodę i mam nadzieję, że będzie ona trwała jak najdłużej. Dzisiejszą fit sałatkę przygotowałam z pieczonym kurczakiem, mixem sałat, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem zielonym, papryką czerwoną, żółtą oraz kaparami. Opcjonalnie możecie się pokusić o domowy, lżejszy sos czosnkowy oraz ziołowe grzanki (kromki chleba wystarczy posmarować małą ilością masła i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać lekko ziołami prowansalskimi i zapiec w tosterze).
Przepis na: Fit sałatka z pieczonym kurczakiem i mixem sałat
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- marynata (2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta papryki ostrej, szczypta przyprawy do gyrosa)
- 500 g mix sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka, sałata rzymska, czerwona)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka kaparów Fragata Stovit
- opcjonalnie sos czosnkowy (2 łyżki majonezu lekkiego, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku)
Zobacz również:
Fit sałatka z pieczonym kurczakiem i mixem sałat - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W miseczce mieszamy składniki na marynatę. Piersi z kurczaka moczymy w marynacie i zostawiamy w niej na minimum pół godziny. Następnie przekładamy go do rękawa do pieczenia. Wkładamy go do nagrzanego piekarnika, temp. 190 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia go lekko naciąć i sprawdzić czy w środku jest już mięso upieczone. Lekko przestygniętego kurczaka nacinamy w cienkie plasterki.
W większej misce mieszamy pozostałe składniki: mix sałat, pokrojone papryki, pomidorki, ogórka oraz kapary. Sałatkę można wymieszać z kurczakiem w większej misce lub przygotować cztery porcje na osobnych talerzach (jak ja). Dodatkowo polecam wykonać domowy sos vinegret lub czosnkowy plus grzanki ziołowe. Smacznego!
Komentarze