Dutch Baby – pieczony naleśnik

4.8/5 (12 ocen)

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

dutch baby przepis - pieczony naleśnik

Już dawno chciałam dodać ten przepis na bloga, bo to idealny pomysł na weekendowe śniadanko na słodko – Dutch Baby. Jest to puszysty, pieczony naleśniki, który jest dobrze znany w kuchni amerykańskiej. Wystarczy kilka składników na ciasto naleśnikowe, świeże owoce i gotowe! Do jego przyrządzenia potrzebne jest mniejsze naczynie żaroodporne, czy patelnia, którą można wkładać do wysokiej temperatury piekarnika.

Przepis na: Dutch Baby – pieczony naleśnik

Składniki:

Ciasto:
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 16 g cukru białego lub wanilinowego
  • 1 płaska łyżka masła

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić dutch baby?


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do środka piekarnika wkładamy także małe naczynie żaroodporne lub mniejszą patelnię, którą można podgrzewać do wysokich temperatur.

W tym czasie do wysokiego naczynia dodajemy jajka i szczyptę soli. Miksujemy przez 2 minuty aż powstanie jasna masa jajeczna, stopniowo dodając cukier. Następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Całość miksujemy jedynie do połączenia się składników.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy masło, równomiernie rozcierając po całej nawierzchni naczynia. Następnie na patelnię wylewamy masę naleśnikową. Wkładamy ponownie do piekarnika. Piec (bez przykrycia) przez 22-25 minut w temp. 190 stopni.

Gdy będzie ładnie zarumieniony, wyjmujemy go z piekarnika. Naleśnik powinien bardzo urosnąć, a następnie nieco klapnie (po wyciągnięciu z piekarnika). Dekorujemy świeżymi owocami np. pokrojonym w kostkę mango i dżemem brzoskwiniowym. Serwujemy na ciepło. Smacznego!


Dutch Baby - pieczony naleśnik

Dutch Baby

pieczony naleśnik

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments