Pyszny, niedzielny obiadek? Polecam drobiowe kotleciki siekane z papryką czerwoną i oliwkami. Podajemy np. pieczonymi ziemniakami, batatami, fasolką szparagową i ulubioną surówką np. colesław. Oczywiście możesz je podać z ryżem, kaszą i mizerią… Co Ci tylko wpadnie do głowy! 🙂
Przepis na: Drobiowe kotleciki siekane z papryką i oliwkami
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 namoczona i odciśnięta z wody kajzerka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka posiekanego koperku
- 1/2 papryki czerwonej
- oliwki Fragata Stovit
Zobacz również:
Drobiowe kotleciki siekane z papryką i oliwkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy go do miseczki i mieszamy wraz z przyprawą do kurczaka, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, (namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody) kazjerką, posiekaną drobno papryką i oliwki.
Dodajemy również jajko, bułkę tartą, a także posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Na rozgrzany olej nakładamy masę łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Podajemy np. pieczonymi ziemniakami, batatami, fasolką szparagową i ulubioną surówką np. colesław. Smacznego!
Komentarze