
Chcesz sobie dogodzić pysznym obiadem? Koniecznie przygotuj drobiowe kieszonki nadziane pieczarkami i serem w sezamowej panierce! Muszę przyznać, że dawno tak dobrego obiadu nie jadłam 🙂 Pojedyncze piersi z kurczaka wystarczy ponacinać i nadziać je mieszanką wykonaną z drobno pokrojonych pieczarek, startego sera, przeciśniętego czosnku oraz rukoli. Wychodzą bardzo aromatyczne i smaczne.
Przepis na: Drobiowe kieszonki nadziane pieczarkami i serem
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- szczypta pieprzu ziołowego, soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 ząbki czosnku
Nadzienie:
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżka śmietany
- 4-5 pieczarek
- 2 łyżki startego sera żółtego
- garść rukoli lub szpinaku
Panierka:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sezamu
Ostrym nożem nacinamy każdą pierś w poprzek, tak aby można je było rozłożyć. W miseczce mieszamy ze sobą pokrojone pieczarki, przeciśnięty czosnek, śmietanę, przyprawy oraz rukolę.
Na każdą pierś nakładamy nadzienie, a następnie złączamy piersi z farszem w środku.
Spinamy je przy pomocy małych wykałaczek, żeby farsz utrzymał się w środku. Posypujemy przyprawą do kurczaka.
Nadzianą pierś z kurczaka najpierw moczymy w mleku.
Następnie moczymy w panierce (sezam plus bułka tarta). Smażymy pod przykryciem z obu stron na małym ogniu. Jeżeli boisz się, że mogą być w środku surowe lub chcesz je przygotować bez tłuszczu, wtedy włóż je po prostu do piekarnika na 15-20 minut w temp. 190 stopni.