Czekoladowe popękane ciasteczka

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Opis przepisu

Nie wiem czy też tak często macie, że chodzi za Wami “COŚ” słodkiego. Dzisiaj dopadł mnie ten dzień, ale nie miałam kompletnie pomysłu (jak nigdy!) co upiec. Przy okazji chciałam wykorzystać produkty, które miałam w lodówce żeby nie iść do sklepu. Już kiedyś robiłam popękane ciasteczka cytrynowe z mleczną czekoladą, a dziś padło na mocno czekoladowe – w smaku przypominające brownie- pyszne ciasteczka. Wyszły kruchutkie, słodkie, a zarazem fajnie się prezentowały przez te ich pęknięcia, które są wynikiem tego, że bardzo zimne od razu formujemy w kulki i od razu wkładamy do piekarnika. U mnie efekt pęknięć jest średnio widoczny bo obtaczałam ciasteczka w małej ilości cukru pudru . Bałam się po prostu, że wyjdą za słodkie, ale jeżeli chcecie to można zrobić grubszą warstwę z cukru pudru i na sto procent te pęknięcia będą się eksponować jeszcze ładniej. Polecam ich wykonanie dzień wcześniej, aby na noc zostały w lodówce, a na drugi dzień wystarczy je tylko upiec i gotowe! 🙂

Przepis na: Czekoladowe popękane ciasteczka

Składniki:

  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 270 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Wyślij emailem

Czekoladowe popękane ciasteczka - przepis krok po kroku


Krok 1

Czekoladowe popękane ciasteczka

Rozpuszczamy masło w rondelku. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do gorącego masła. 


Krok 2

Czekoladowe popękane ciasteczka

Mieszamy łyżeczką aż powstanie gęsta masa czekoladowa.


Krok 3

Czekoladowe popękane ciasteczka

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, miksujemy.


Krok 4

Czekoladowe ciasteczka

Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, dodajemy również mąkę i proszek do pieczenia.


Krok 5

popękane ciasteczka

Miksujemy aż powstanie bardzo gęste ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Zimne ciasto nakładamy łyżeczką, formujemy w rękach kulki.


Krok 6

Czekoladowe ciasteczka

Nasz małe kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec w temp 180 stopni przez 12-15 minut. Smacznego!


Czekoladowe popękane ciasteczka

Czekoladowe popękane ciasteczka

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments