Opis przepisu
Nie wiem czy też tak często macie, że chodzi za Wami “COŚ” słodkiego. Dzisiaj dopadł mnie ten dzień, ale nie miałam kompletnie pomysłu (jak nigdy!) co upiec. Przy okazji chciałam wykorzystać produkty, które miałam w lodówce żeby nie iść do sklepu. Już kiedyś robiłam popękane ciasteczka cytrynowe z mleczną czekoladą, a dziś padło na mocno czekoladowe – w smaku przypominające brownie- pyszne ciasteczka. Wyszły kruchutkie, słodkie, a zarazem fajnie się prezentowały przez te ich pęknięcia, które są wynikiem tego, że bardzo zimne od razu formujemy w kulki i od razu wkładamy do piekarnika. U mnie efekt pęknięć jest średnio widoczny bo obtaczałam ciasteczka w małej ilości cukru pudru . Bałam się po prostu, że wyjdą za słodkie, ale jeżeli chcecie to można zrobić grubszą warstwę z cukru pudru i na sto procent te pęknięcia będą się eksponować jeszcze ładniej. Polecam ich wykonanie dzień wcześniej, aby na noc zostały w lodówce, a na drugi dzień wystarczy je tylko upiec i gotowe! 🙂
Przepis na: Czekoladowe popękane ciasteczka
Składniki:
- 1 czekolada mleczna
- 100 g masła
- 3 jajka
- 270 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Zobacz również:
Czekoladowe popękane ciasteczka - przepis krok po kroku
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Komentarze