Coś dla miłośników banana i czekolady – czekoladowe pancakes! Są pychate, mięciutkie i bardzo smaczne. Nie dodawałam do nich cukru, lecz starłam 3 kostki mlecznej czekolady oraz zblednowałam widelcem banana. To sprawiło, że były wystarczająco słodkie. Dodaj do nich swoje ulubione dodatki. Ja polecam dżemor oraz świeże owoce 🙂
Z porcji wychodzi około 8 średniej wielkości placuszków.
Przepis na: Czekoladowe pancakes
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3 kosteczki czekolady mlecznej
- 1 banan
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- borówki
- konfitura morelowa Stovit
Zobacz również:
Czekoladowe pancakes - przepis krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Na rozgrzaną patelnię (jeżeli macie teflonową patelnię to nie ma potrzeby smażenia pancakesów na tłuszczu) wylewamy po 1/2 chochelki masy. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze