Opis przepisu
To ciasto mnie ciekawiło od dawna… Słyszałam już o nim kilka razy i w końcu wykonałam to słynne Ciasto Śnieżny Puch! Moja opinia w skrócie – rewelka 🙂 W smaku przypomina mega lekki sernik, coś a`la ptasie mleczko. Jest również niesamowicie szybkie w wykonaniu ponieważ zajmuje to ok. 20 minut. Następnie trzeba je chłodzić kilka godzin więc lepiej je wykonać wieczorkiem, wstawić do lodówki, a na rano będzie już gotowe. Ja je robiłam w kwadratowej foremce o wymiarach 23 x 23 cm. Koniecznie wypróbuj moje ciasto śnieżny puch.
Przepis na: Ciasto śnieżny puch
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego, zmielonego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śnieżki w proszku
- 350 ml mleka
- 2 galaretki cytrynowe
- 450 ml wrzącej wody
- 80 g wiórek kokosowych
- 1 duża łyżka masła
- 1 duża łyżka cukru
- 250 g herbatników
Zobacz również:
Ciasto śnieżny puch - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz zmielony ser. Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Herbatniki układamy w prostokątnej foremce. Na nie wylewamy masę, równamy górę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Aby wykonać kokosowy wierzch najpierw masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni. Gdy wiórki przestygną to posypujemy nimi wierzch masy serowej.
Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Komentarze
Planuję zrobić ciasto z 1kg twarogu sernikowego w większej blaszce. Resztę składników powinnam dodać podwójnie? Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź
przydałoby się w takim razie chociaż o 1,5 razy zwiększyc tez ilosc pozostałych składników 🙂
Dziękuję 🙂
W sobotę przez przypadek trafiłam na ten przepis i z miejsca pobiegłam do sklepu po składniki, by zrobić mężowi niespodziankę, gdy wróci z pracy. Przepis troszkę zmodyfikowałam, bo na spód dałam pokruszone kakaowe Krakuski z roztopionym masłem. Ciasto wyszło przepyszne! Jest lekkie, delikatne i puszyste, mało słodkie, co bardzo lubię, delikatnie kwaskowate, zapewne przez dodatek twarogu (ja użyłam tego z kostki, przeciśniętego przez praskę). Jest proste w wykonaniu i szybkie, a przy tym efektowne. W sam raz, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na spędzenie pół dnia w kuchni. Przepis zapisuję i z pewnością nie raz do niego wrócę 🙂
Dziś przygotowałam to ciasto i jest naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, mało słodkie i proste w przygotowaniu. Delikatnie zmodyfikowałam jednak przepis – zamiast herbatników na spód użyłam pokruszonych kakaowych ciasteczek wymieszanych z roztopionym ciastem. Mmmm, pycha 🙂
Zrobiłam i ciasto dla mnie jest za mocno cytrynowe. Jak można by było to obejść? Czy jakiś mix galaretek, czy dać tylko jedną cytrynową?
a co z ta schłodzoną galaretką?
Jest to opisane w opisie wykonania : “Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.” 🙂
Nie mam sniezki,moze byc smietana kremowka?
wreszcie znalazłam przepis na to ciasto! 🙂 kiedyś u kogoś jadłam i zapamiętałam wygląd i smak, po przeczytaniu wydaje mi się to 🙂
To ciasto wygląda mega smacznie i lekko 🙂
Ale pychota, a czy zamiast twarogu mielonego mozna dac takiego z wiaderka?
Jasne 🙂 pozdrawiam serdecznie!
pięknie wygląda, skusiłabym się na duży kawałek
Wspaniałe ciasto, napewno je zrobię 🙂 Pozdrawiam 🙂