Ciasto jajko sadzone to bardzo efektowny, smaczny wypiek. Składa się z ciasta szpinakowego, lekkiej owocowej pianki oraz brzoskwiń zanurzonych w krystalicznej galaretce. Sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i zwykły, letni wypiek do kawy. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę!
Przepis na: Ciasto jajko sadzone
Składniki:
Ciasto:
- 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego (rozdrobnionego)
- 4 jajka
- 120 ml oleju
- 160 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 1 i 1/2 galaretki krystalicznej (około 100 g) lub ewentualnie cytrynowej
- 250 ml wrzątku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki krystaliczne
- 900 ml wrzątku
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Zobacz również:
Ciasto jajko sadzone przepis krok po kroku:
Krok 1
Domowe ciasto jajko sadzone zaczynamy od przygotowania ciasta ze szpinakiem.
Ciasto szpinakowe:
Do tego wypieku używam świeżych liści szpinaku, ponieważ ciasto po upieczeniu ma przepiękny zielony kolor. Moim zdaniem wychodzi dużo bardziej intensywny niż w przypadku użycia szpinaku mrożonego rozdrobnionego.
Jednak smak wychodzi taki sam – niezależnie czy użyjesz świeży czy mrożony szpinak.
Świeże liście szpinaku (około 300 g) smażymy na suchej patelni, aż liście nieco zwiędną. Gdy przestygną, wtedy blendujemy je za pomocą blendera ręcznego.
W przypadku mrożonego szpinaku (300 g) – rozmrażamy na sitku, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Blendujemy za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Wlewamy małym strumieniem olej rzepakowy (około 120 ml). Miksujemy na małych obrotach dosłownie przez 5 sekund.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne (u mnie smak truskawka wanilia) w 900 ml wrzątku.
Krok 6
Użyłam noża do cięcia biszkoptów żeby zrobić równy przekrój.
Ciasto ponownie wkładamy do blaszki. Ja je lekko naponczowałam wodą z wyciśniętym sokiem z cytryny, ale nie jest to obowiązkowe.
Krok 7
Pianka:
We wrzątku (250 ml) rozpuszczamy 1 i 1/2 galaretki krystalicznej – u mnie smak truskawka wanilia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (u mnie uht 30%) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Po chwili dodajemy serek homogenizowany waniliowy (300 g).
Krok 8
Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.
Wlewamy tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy.
Krok 9
Na całkowicie ostudzone ciasto nakładamy piankę. Wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Ważne – wysokość szpinakowego ciasta wraz z pianką powinna zajmować około 3/4 wysokości blaszki, aby zmieściły się połówki brzoskwiń z galaretką.
Krok 10
Gdy pianka stężeje, wtedy nakładamy równomiernie połówki brzoskwiń. Powoli wylewamy tężejące galaretki.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 11
Ciasto jajko sadzone gotowe! Można je już kroić, a powinno się to robić bez problemu za pomocą ostrego noża.
Przechowujemy je w lodówce.
Szukasz innych inspiracji na ciasta z dodatkiem szpinaku? W takim razie polecam wielkanocny kopiec kreta czy leśny mech.
Komentarze