Jak ja lubię borówki amerykańskie! Jest ich coraz więcej w sklepach i aż żal nic z nich nie przygotować… 🙂 Jagodzianki już niedawno u mnie gościły, a teraz czas na borówkową rozkosz czyli najlepsze ciasto borówkowe! Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy borówkowej na bazie mleka w proszku oraz delikatnej masy śmietankowej na wierzchu. Całość świetnie się razem komponuje, jest słodka, lecz borówki fajnie przełamują tą słodycz. Jeżeli uda Wam się kupić słodkie borówki to możecie troszkę zmniejszyć ilość cukru w masie borówkowej.
Przepis na: Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1/2 szklanki mąki (110 g)
- 1 łyżka kakao + 40 g startej mlecznej czekolady
Masa borówkowa:
- 150 g borówek lub jagód
- 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
- 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
- 1 szklanka mleka w proszku (160 g)
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki żelatyny + 30 ml wrzątku ( lub 1 galaretka owoce leśne + 70 ml wrzątku)
Masa śmietankowa:
- 150 g serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietany 30 %
- 1 śnieżka
- 2 łyżki cukru pudru
- garść borówek do dekoracji
Zobacz również:
Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Komentarze
W treści składników na masę śmietankową wkradł się mały błąd – jest 250g śmietany 30%, a na filmiku mamy 250ml śmietanki 30% 😉
Faktycznie, mój błąd 🙂 poprawiłam, dziękuje za uwagę 🙂
Zrobiłam z podwójnej porcji w formie torta na urodziny córci 😉 wszyscy byli zachwyceni. przepyszne ciasto:)
To świetna wiadomość! 🙂 Wszystkiego najlepszego dla córki!!!
masa smietankowa w skladniach jest Śnieżka, kiedy dodać ją do masy?
Nad przepisem jest filmik instruktazowy, proszę pooglądać 🙂
nie zauważyłam 😉 dziękuję i przepraszam.
Nic się nie dzieje. W tekscie tez dopisalam, bo rzeczywiscie tej informacji brakowało 🙂 pozdrawiam
borówki mogę użyć mrożone ???
borówki swieże czy mogą być mrożone ???
Iście nieziemski deser! *.*
Wygląda bardzo smakowicie. Chyba się skuszę i wypróbuję przepis 🙂
Jak z bajki. 🙂