Jak ja lubię borówki amerykańskie! Jest ich coraz więcej w sklepach i aż żal nic z nich nie przygotować… 🙂 Jagodzianki już niedawno u mnie gościły, a teraz czas na borówkową rozkosz czyli najlepsze ciasto borówkowe! Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy borówkowej na bazie mleka w proszku oraz delikatnej masy śmietankowej na wierzchu. Całość świetnie się razem komponuje, jest słodka, lecz borówki fajnie przełamują tą słodycz. Jeżeli uda Wam się kupić słodkie borówki to możecie troszkę zmniejszyć ilość cukru w masie borówkowej.
Przepis na: Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1/2 szklanki mąki (110 g)
- 1 łyżka kakao + 40 g startej mlecznej czekolady
Masa borówkowa:
- 150 g borówek lub jagód
- 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
- 1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
- 1 szklanka mleka w proszku (160 g)
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki żelatyny + 30 ml wrzątku ( lub 1 galaretka owoce leśne + 70 ml wrzątku)
Masa śmietankowa:
- 150 g serka mascarpone
- 250 g schłodzonej śmietany 30 %
- 1 śnieżka
- 2 łyżki cukru pudru
- garść borówek do dekoracji
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę i kakao wymieszaną ze startą czekoladą, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki (24 x 24 cm). Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszku, zmiksować. Borówki zmiksować w blenderze. Na koniec dodać zmiksowane borówki, połączyć. żelatynę rozpuścić w 30 ml gorącej wody lub wrzątku (przeczytaj co jest w opisie Twojej żelatyny), przestudzić, dodać do masy borówkowej, zmiksować. Jeżeli nie wychodzą Ci ciasta z żelatyną to rozpuść galaretkę we wrzątku, przestudź i dodaj do masy zamiast żelatyny. Masę włóż do lodówki aby się schłodziła i dopiero gdy będzie lekko stężała, wtedy nakładaj na biszkopt.
Tężejącą masą jagodową przełożyć blaty biszkoptowe.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz śnieżkę. Połączyć z serkiem mascarpone. Masę równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta, posypać borówkami. Schłodzić w lodówce kilka godzin.