Ciasteczka słoneczka, aspirynki – spotkałam się z różnymi nazwami tych małych lecz pysznych ciastek. Są one przełożone dżemem, ich boki obtoczone wiórkami kokosowymi, a wierzch i spód składa się z lekkiej bezowej powłoki <3 Teraz jak właśnie sobie przeczytałam swój początek opisu stwierdziłam, że na samą myśl może ślinka Wam lecieć 🙂 Nie są trudne, wręcz uważam, że zaskakująco łatwe w przygotowaniu. Z mojego przepisu wychodzi około 30 ciasteczek, wszystko zależy od średnicy wykrawanych ciastek. Jeżeli chcecie ich zrobić więcej to wystarczy podwoić porcję 🙂
Przepis na: Ciasteczka słoneczka
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 30
Składniki :
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 1 białko
- 70 g cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem o smaku owoce leśne firmy Stovit
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Masło o temp. pokojowej, żółtka, cukier puder, mąkę oraz śmietanę zagniatamy ręcznie aż powstanie gładkie ciasto, zawinąć je w folię, schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut. Rozwałkować ciasto na ok 5 milimetrów. Za pomocą foremki do wycinania kółek lub np większym kieliszkiem do wódki, małej literatki itp. wycinamy równe kółka, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach aby się nie poprzyklejały.
Białko oraz cukier puder umieścić w miseczce. Za pomocą trzepaczki do ubijania ubić lekki lukier, którym posmarować np przy pomocy pędzelka każde ciastko. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Przestudzone ciasteczka sklejamy razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Następnie boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.