Budyniowy sernik na jogurtach greckich

4.7/5 (3 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min + pieczenie

sernik na jogurtach greckich

Opis przepisu

Mam dla Was sernik bez sera! Zastąpiłam go jogurtami greckimi, które świetnie się sprawdziły w moim wypieku. Dodatkowo budynie waniliowe, cukier waniliowy oraz miód sprawiają, że czuć go dosłownie w całym domu 🙂 Jest to bardzo prosty, smaczny sernik, który z pewnością podbije Wasze serca. Część masy odlałam do małej miseczki, dodałam kakao, później gdy wlałam ją stopniowo do pozostałej masy to zrobiły się fajne ciapki, coś w stylu fali. Koniecznie go wypróbujcie! <3

Przepis na: Budyniowy sernik na jogurtach greckich

Składniki:

Masa serowa:

  • 3 duże jogurty greckie (400g każdy)
  • 2 łyżki miodu gryczanego firmy Stovit
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżka kakao
  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
Wyślij emailem

Budyniowy sernik na jogurtach greckich - przepis krok po kroku


Krok 1

sernik na jogurtach greckich

Z mąki, cukru pudru, miękkiego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwamy widelcem. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.


Krok 2

sernik na jogurtach greckich

W tym czasie żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym, miodem. Następnie dodajemy jogurty greckie, budynie (proszek), startą skórkę z pomarańczy, olej.


Krok 3

sernik na jogurtach greckich

Całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z pozostałym cukrem. Dodajemy do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

sernik na jogurtach greckich

Z masy serowej odlewamy kilka łyżek do miseczki, dodajemy kakao, mieszamy łyżką. Na podpieczony spód nakładamy połowę jasnej masy, następnie łyżką nakładamy ciemną masę.


Krok 5

sernik na jogurtach greckich

Na wierzch pozostałą jasną masę serową. Piec 60 minut w temp. 190 stopni. Około 5 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Studzić w piekarniku.


sernik na jogurtach greckich

sernik na jogurtach greckich

sernik11

sernik na jogurtach greckich

sernik na jogurtach greckich

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Bardzo fajny wypiek 🙂