
Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko.
Przepis na: Borówkowy sernik na zimno
Łącznie: 120 min
Składniki:
- 1 galaretka o smaku owoce leśne
- 350 ml wrzątku
- 200 g borówek amerykańskich
- 750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna np. o smaku truskawkowym
- 150 ml wrzątku
- okrągłe biszkopty
Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce leśne rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Gdy powoli zacznie tężeć, wtedy dodajemy ok. 100 g borówek.
Gdy galaretka w miseczce całkiem stężeje, przekładamy na środek tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm).
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, a żeby przyspieszyc proces to schładzamy w lodówce. Galaretka nie może całkiem stężeć,tylko powinna mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone, nad miksujemy. Gdy galaretka będzie mieć odpowiednią konsystencję, wtedy wlewamy ją do masy śmietanowej.
Masę śmietanową dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy nakładamy 100 g borówek i miksujemy do momentu puszczenia się soku z borówek.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki tortownicy również można wyłożyć papierem.
Dookoła galaretki z borówkami nakładamy jasną masę śmietanową. Biszkoptami wykładamy boki tortownicy. Następnie nakładamy masę śmietanowo-borówkową. Garść borówek nakładamy na wierzch sernika. Sernik chłodzimy najlepiej całą noc.
Przepis jest fantastyczny. Nie dosc ze sernik jest pyszny to nikt z moich gosci nie mogl uwierzyc, ze nie jest kupiony. Ja zamiast okraglych biszkoptow uzylam podluznych i dzieki temu ciasto wygladalo jeszcze lepiej.
Wlasnie go zrobilam i wyszedl mega pyszny ;d
Ale mi slinka leci, jak zwykle powalasz z tymi przepisami 🙂
Wow jaki piekny serniczek na zimno ;p
Przepis jest fantastyczny. Nie dosc ze sernik jest pyszny to nikt z moich gosci nie mogl uwierzyc, ze nie jest kupiony. Ja zamiast okraglych biszkoptow uzylam podluznych i dzieki temu ciasto wygladalo jeszcze lepiej.
Wlasnie go zrobilam i wyszedl mega pyszny ;d
Ale mi slinka leci, jak zwykle powalasz z tymi przepisami 🙂
Wow jaki piekny serniczek na zimno ;p