Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko.
Przepis na: Borówkowy sernik na zimno
Składniki:
- 1 galaretka o smaku owoce leśne
- 350 ml wrzątku
- 200 g borówek amerykańskich
- 750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna np. o smaku truskawkowym
- 150 ml wrzątku
- okrągłe biszkopty
Zobacz również:
Borówkowy sernik na zimno - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone, nad miksujemy. Gdy galaretka będzie mieć odpowiednią konsystencję, wtedy wlewamy ją do masy śmietanowej.
Krok 4
Krok 5
Dookoła galaretki z borówkami nakładamy jasną masę śmietanową. Biszkoptami wykładamy boki tortownicy. Następnie nakładamy masę śmietanowo-borówkową. Garść borówek nakładamy na wierzch sernika. Sernik chłodzimy najlepiej całą noc.
Komentarze
Przepis jest fantastyczny. Nie dosc ze sernik jest pyszny to nikt z moich gosci nie mogl uwierzyc, ze nie jest kupiony. Ja zamiast okraglych biszkoptow uzylam podluznych i dzieki temu ciasto wygladalo jeszcze lepiej.
Wlasnie go zrobilam i wyszedl mega pyszny ;d
Ale mi slinka leci, jak zwykle powalasz z tymi przepisami 🙂
Wow jaki piekny serniczek na zimno ;p