Co najczęściej gości na Twoim wigilijnym stole? Zapewne tradycyjny, Barszcz czerwony! Można go podawać z uszkami, pasztecikami czy krokietami. Ciężko mi jednoznacznie wskazać, który dodatek do barszczu lubię najbardziej, więc co roku staram się jak najbardziej urozmaicać wigilijną kolację czy świąteczny obiad.
Jeżeli lubisz paszteciki i chciałabyś je w tym roku przyrządzić, to przygotowałam świetny przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Do farszu dodałam też odrobinę suszonej śliwki, która nadaje tu lekkiej słodyczy. Paszteciki wychodzą bardzo mięciutkie, a jeżeli przykryjesz je ściereczką lub schowasz do zamykanych pojemniczków, to mogą zachować świeżość przez kilka dni (ewentualnie można je lekko pogrzać w mikrofalówce lub piekarniku i podawać ciepłe z barszczem).
Do swoich pasztecików użyłam przypraw Galeo jak np. Koperek, Czarny Pieprz mielony czy Przyprawa do Bigosu i dań z kapusty Galeo – tej ostatniej dodatkowo możesz użyć do bigosu wigilijnego, krokietów, grochu z kapustą i wielu innych. Ta gotowa mieszanka przypraw i ziół Galeo zapewni im oryginalny smak i doskonały aromat. Należy ją dodawać do potrawy w połowie gotowania.
Przepis na: Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml mleka ciepłego
Ciasto właściwe:
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 80 g rozpuszczonego masła
- 100 ml mleka
- 1 płaska łyżka soli
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 600 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka Przyprawy do bigosu i dań z kapusty Galeo
- 1 łyżeczka Koperku Galeo
- szczypta Pieprzu czarnego mielonego Galeo
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- odrobina kminku
Zobacz również:
Paszteciki z kapustą i pieczarkami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, wsypujemy drobno posiekane pieczarki, smażymy na małym ogniu przez 5 minut.
Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i lekko siekamy nożem. Następnie dodajemy ją do pieczarek wraz z posiekanymi suszonymi śliwkami i wlewamy wodę. Smażymy na małym ogniu co chwilkę mieszając. Doprawiamy posiekaną pietruszką, przyprawą do bigosu, czarnym pieprzem i koperkiem.
Do miski wkruszamy świeże drożdże, a następnie dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia aż rozczyn podwoi swoją objętość (odstawiamy na 10 minut).
Do rozczynu wsypujemy mąkę, a także dodajemy rozpuszczone masło, resztę mleka, jajko oraz sól. Całość mieszamy początkowo łyżką, a w późniejszym etapie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 40 minut.
Rozwałkowujemy jeden większy prostokąt lub dwa mniejsze. Na środku każdego prostokąta nakładamy równomiernie farsz, zwijamy jak roladę. Ich końce zlepiamy, a później tniemy je nożem w poprzek na równe części. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Paszteciki z kapustą i pieczarkami pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Witam, ile mniej więcej wychodzi pasztecików z tej porcji?
Pozdrawiam:)
Witam 🙂
Mniej więcej 20 szt. takich większych lub też ok. 30 mniejszych pasztecików.
Również pozdrawiam!
Witam, ile mniej więcej wychodzi pasztecików z tej porcji?
Pozdrawiam:)