Bez pieczeniaPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Ciasto śnieżny puch

To ciasto mnie ciekawiło od dawna… Słyszałam już o nim kilka razy i w końcu wykonałam to słynne Ciasto Śnieżny Puch! Moja opinia w skrócie – rewelka 🙂 W smaku przypomina mega lekki sernik, coś a`la ptasie mleczko. Jest również niesamowicie szybkie w wykonaniu ponieważ zajmuje to ok. 20 minut. Następnie trzeba je chłodzić kilka godzin więc lepiej je wykonać wieczorkiem, wstawić do lodówki, a na rano będzie już gotowe. Ja je robiłam w kwadratowej foremce o wymiarach 23 x 23 cm.

Przepis na: Ciasto śnieżny puch

  Łącznie: 20 min + chłodzenie

Składniki :

  • 600 g twarogu sernikowego, zmielonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śnieżki w proszku
  • 350 ml mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 450 ml wrzącej wody
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 duża łyżka cukru
  • 250 g herbatników

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz zmielony ser. Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Herbatniki układamy w prostokątnej foremce. Na nie wylewamy masę, równamy górę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Aby wykonać kokosowy wierzch najpierw masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni. Gdy wiórki przestygną to posypujemy nimi wierzch masy serowej.

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.


Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

15 Comments

  1. wreszcie znalazłam przepis na to ciasto! 🙂 kiedyś u kogoś jadłam i zapamiętałam wygląd i smak, po przeczytaniu wydaje mi się to 🙂

    1. Jest to opisane w opisie wykonania : “Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.” 🙂

  2. Zrobiłam i ciasto dla mnie jest za mocno cytrynowe. Jak można by było to obejść? Czy jakiś mix galaretek, czy dać tylko jedną cytrynową?

  3. Dziś przygotowałam to ciasto i jest naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, mało słodkie i proste w przygotowaniu. Delikatnie zmodyfikowałam jednak przepis – zamiast herbatników na spód użyłam pokruszonych kakaowych ciasteczek wymieszanych z roztopionym ciastem. Mmmm, pycha 🙂

  4. W sobotę przez przypadek trafiłam na ten przepis i z miejsca pobiegłam do sklepu po składniki, by zrobić mężowi niespodziankę, gdy wróci z pracy. Przepis troszkę zmodyfikowałam, bo na spód dałam pokruszone kakaowe Krakuski z roztopionym masłem. Ciasto wyszło przepyszne! Jest lekkie, delikatne i puszyste, mało słodkie, co bardzo lubię, delikatnie kwaskowate, zapewne przez dodatek twarogu (ja użyłam tego z kostki, przeciśniętego przez praskę). Jest proste w wykonaniu i szybkie, a przy tym efektowne. W sam raz, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na spędzenie pół dnia w kuchni. Przepis zapisuję i z pewnością nie raz do niego wrócę 🙂

  5. Planuję zrobić ciasto z 1kg twarogu sernikowego w większej blaszce. Resztę składników powinnam dodać podwójnie? Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close