Ciasto marchewkowe przepis

4.5/5 (1066 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 45 min pieczenia

Ciasto marchewkowe przepis

Opis przepisu

Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.

Ciasto marchewkowe

Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.

Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę to możesz skorzystać z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 300 g marchewki (waga po obraniu)
  • 5 dużych jajek
  • 190 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 120 g oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru (110 g)
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp.
Wyślij emailem

Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto z marchewki

Wszystkie składniki  na ciasto marchewkowe powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Niestety ciasta marchewkowe (czy jogurtowe) są kapryśne i jeśli składniki nie są w odpowiedniej temperaturze lub ciasto mieszasz zbyt długo to możesz doprowadzić do zakalca. Jednak to naprawdę prosty wypiek!

Przeczytaj dokładnie ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku i do dzieła!

Marchewki (ok. 300 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.


Krok 2

szybkie ciasto

Starte marchewki można przenieść na sitko, mocniej podusić – aby sprawdzić, czy nie puściły soku. 


Krok 3

szybkie ciasto

Jajka (5 sztuk, u mnie duże w rozmiarze L) ubijamy wraz z cukrem (190 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.


Krok 4

placek marchewkowy

Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna.


Krok 5

marchewkowe ciasto

Na tym etapie już nie będziemy używać miksera tylko trzepaczki.

Wlewamy olej (120 g) cienkim strumieniem. Dodajemy także cynamon (1 łyżeczka), opcjonalnie przyprawę do piernika (1 łyżeczka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

przepis na ciasto marchewkowe

Wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (280 g). Ponownie lekko mieszamy za pomocą trzepaczki (też tylko do połączenia się składników).


Krok 7

Ciasto marchewkowe

Na samym końcu dodajemy startą marchewkę.


Krok 8

Ciasto marchewkowe

Mieszamy ciasto delikatnie za pomocą łyżki. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 24 x 24 cm. Ciasto marchewkowe pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do suchego patyczka.

Po upieczeniu i przestygnięciu dekorujemy je przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzechami.

Jesienne wypieki

Zapraszam także do wypróbowania muffinek marchewkowych oraz ciasto z dyni z kremem cynamonowym.


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 1066

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
144 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Angielika
Angielika
11 dni temu

Dzień dobry. Ile piec podwójną porcję ciasta w dużej blaszce?

Natalia
Natalia
18 dni temu

Marchewki później dodać z sokiem czy bez bo nie rozumiem w przepisie

Agnieszka
Agnieszka
17 dni temu
W odpowiedzi do  Natalia

Bez soku, ja zazwyczaj zostawiam na jakiś czas i odciskam później do miseczki

Natalia
Natalia
18 dni temu

Czy mogę użyć oleju słonecznikowego?

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Z tego przepisu upiekłam swoje pierwsze ciasto i wyszło idealne! Piekłam we frytkownicy beztłuszczowej, więc nie było za duże. (o dzięki Ci za przelicznik!) Od siebie dodałam ziarenka granatu. Trochę opadły na dół przy pieczeniu, ale i tak wyszło obłędnie 🙂

Artur
Artur
2 miesięcy temu

Zawsze sie udaje. Ja uzywam marchewki jako odpadu po soku z sokowirowki. Jest pewnosc ze marchew jest sucha i nie trzeba sie mordowac na tarce, hehehe. Czasem dodaje tez mieszanki orzechow.

Elwira
Elwira
2 miesięcy temu

Proszę napisać jaki rozmiar blachy

Martyna
Martyna
3 miesięcy temu

Upiekłam z koleżankami to ciasto grupowo w internacie. Niestety nie miałyśmy tarki, dlatego marchew kroiłyśmy nożem (to mogla być jedna z prac Heraklesa). Nie byłyśmy pewne, czy z grubszymi kawałeczkami marchewki nam sie uda, ale wyszło pyszne 🙂 Dzisiaj piekę po raz drugi, ale w domu.

Maria
Maria
4 miesięcy temu

Dzień dobry i miłego dnia czytelnikom oraz autorom bloga!

Mam kilka pytań do przepisu:

Czy po upieczeniu powinno się zostawić to ciasto w uchylonym piekarniku?

Czy po suchym patyczku można je od razu wyjmować?

Jeżeli należy czekać to ile czasu powinno minąć zanim wyjmę ciasto?

Jeżeli preferuję wytrawne marchewkowe to ile cukru mogła bym odjąć żeby ciasto zachowało konsystencję?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Beata
Beata
4 miesięcy temu

Czy po upieczeniu trzymać w piekarniku czy od razu wyjąć?

...
...
5 miesięcy temu

niestety, zrobiłam i wyszedł zakalec, mimo że robiłam wszystko co w przepisie :(((

Klaudia
Klaudia
11 dni temu
W odpowiedzi do  ...

Mi też… 🤦

Lucy
Lucy
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  ...

Niestety ja robiłam dzisiaj i też mi opadł i zakalec😔

Ewa
Ewa
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  ...

Super przepis

Sebastian Klosowicz
Sebastian Klosowicz
5 miesięcy temu

Pyszne i łatwe w przygotowaniu

inbound2277287414993428387
JANINA
JANINA
5 dni temu
W odpowiedzi do  Sebastian Klosowicz

A dlaczego takie blade?

Dominika
Dominika
5 miesięcy temu

Piec góra – dół czy termoobieg?

Aga
Aga
5 miesięcy temu

Zrobiłam dokładnie jak w przepisie i wyszło genialne,puszyste, marchewkowe cudo!

Janina
Janina
6 miesięcy temu

w przepisie jest 30 g cukru waniliowego a w opisie wykonania 1 łyżeczka. To ile w końcu ma być. 1 łyżeczka nie waży 30g

Janina
Janina
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

dziękuję za wyjaśnienie. Ciasto upiekłam i wszystkim bardzo smakowało

Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

Ciasto wyszło wspaniale 😍 Niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Idealny przepis 🥰

Monika
Monika
6 miesięcy temu

Za pierwszym razem wyszło przepyszne. Dzisiaj niestety zakalec .

Weronika
Weronika
6 miesięcy temu

Czy ciasto można zrobić beż musu jabłkowego? I czy wtedy proporcje się zmieniają??

Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Właśnie piecze się, a w domu unosi się cudowny zapach. Piekę już drugi raz i wszystkim gorąco je polecam. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam czytających

Agnieszka
Agnieszka
6 miesięcy temu

Witam! Mam ochotę sprobować tego przepisu. Jakiego oleju Pani używa? Można użyć słonecznikowego albo oliwy z oliwek?

Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Mi wyszło idealne, dodam, że na mące orkiszowej i w termoobiegu. Bardzo smaczne i łatwe do przyrządzenia. Polecam:)

Sandra
Sandra
7 miesięcy temu

Czy cukier można zastąpić słodzikiem?
Albo zamiast przyprawy do piernika dodać skórkę pomarańczy??

Natalia
Natalia
7 miesięcy temu

Dzień dobry, czy ciasto mam piec we funkcji “góra-dół “? Pozdrawiam:)

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Mimo mojej wielkiej miłości do ciasta marchewkowego nasze relacje określiła bym jako trudne… Raz wychodziło a raz nie… A tutaj przełom! Z Twojego przepisu wyszło genialne! Dziękuję!

Kinga
Kinga
7 miesięcy temu

Bardzo kusi mnie upiec to ciasto ale niestety nie mam przyprawy do piekarnika a najbliższy polski sklep który mam jest pół godz drogi i nie szczerze nie chce mi się ruszać w tutejsza deszczową pogodę. Do rzeczy czy można pominąć lub zastąpić cynamonem?

Anita
Anita
8 miesięcy temu

Ulubione ciasto moich córek. Robię je trzy razy w miesiącu a nawet częściej 😊. Nie miałam ręki do pieczonych ciast a tu lecę zgodnie z przepisem i za każdym razem wychodzi.

Roksanak
Roksana
10 miesięcy temu

Pychotka, musicie tego ciasta spróbować 🤗

IMG_20240622_145627
Lawenda
Lawenda
1 rok temu

🙂

IMG_1189
Lawenda
Lawenda
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

dziękuję 😀

myślałam że mi nie wyjdzie bo nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale nie był zakalec, i był przepyszny 😋

Dziękuję Pani za wspaniały przepis!

Karolina
Karolina
1 rok temu

Czy cukier zwykły mogę w tym przepisie zastąpić Erytrolem? Właśnie zabieram się za pieczenie 😃

Karolina
Karolina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Udało się 😃 można spokojnie cukier zastąpić Erytrolem! Nie jest wcale za bardzo mokre, wyszło dość wyrośnięte i pulchne. Dodam, że skorzystałam z przelicznika na dużą blachę o wymiarach 40×25. U nas będzie bez lukru 😉
Ciasto jest po prostu pyszne ❤️

IMG_20240502_211444
Anonymous
Anonymous
1 rok temu

A te marchewki mają mieć sok czy nie?

Ola
Ola
1 rok temu

Zakalec. Strona bardzo przypomina Kwestie Smaku. Pomylilam niestety strony. Krok po kroku wykonalam wszystko zgodnie z opisem. W przepisie brakuje sody oczyszczonej i jest za duzo oleju. Zniszczone skladniki i czas.

Treka
Treka
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ola

Właśnie piekę i też ta soda nie daje mi spokoju , piekłam z innego przepisu i była soda, coś czuje że będzie zakalec 😪

Emilia
Emilia
1 rok temu

Witam 🙂
Ciasto wyszło pyszne. Wszystkim bardzo smakowało. Praktycznie zniknęło na raz. Została tylko okruszki 😊. Bo każdy wołał dokładkę.

img1714310481164
Lavenda
Lavenda
1 rok temu

Dzień dobry. Czy pani by mogła mi powiedzieć, jaki olej specyficznie jest potrzebny? Mam rzepakowy. Pozdrawiam 🙂

Lawenda
Lawenda
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję! 🙂

Lila
Lila
1 rok temu

A jak mam mniejsze jajka to ile dać ?

Ewa
Ewa
1 rok temu

bardzo fajne mi wyszło ciasto roponuję

Evi
Evi
1 rok temu

Przepis wymaga chyba weryfikacji. Ciasto wychodzi jako tako, ale jest mocno wilgotne, trochę za mocno bo osiada na spodzie, słabo rośnie, bo ma za mało mąki w stosunku do masy jajecznej i marchewki, która też na 100% sucha nie jest. Fajnie, że wychodzi nie suche, ale jest ogromne ryzyko zakalca lub niedopieczenia. I od razu uprzedzam wszelkie zarzuty, skladnikinmialam przygotowane w temperaturze pokojowej. Nie mieszałam,
ani nie ubijałam niczego zbyt długo, ani intensywnie. Mam spore doświadczenie. Kolejna rzecz to proporcja cukru – z tej podanej w przepisie ciasto wychodzi dość słodkie a kiedy da się polewę z lukru, to już jest za dużo.

Aneta
Aneta
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Evi

Ja również upiekłam z przepisu i uważam że jest trochę za słodkie i trochę za mokre.. Upiekło się dobrze ale gdzie nie gdzie jest leki zakalec..Skladniki były w temperaturze pokojowej i nawet marchewkę lekko odcisnełam..Smakowo dobre lecz ciut za słodkie.. Następnym razem wyjdzie lepsze…

1726163358819297582560814352842
natalia
natalia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

bardzo udany przepis. Wszystko wychodzi idealnie, piekę już je bardzo często właśnie z tego przepisu ponieważ to ulubione ciasto córki 😉

Kasia
Kasia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Również piekę to ciasto regularnie, zawsze wychodzi. Pyszne, puszyste i idealnie wyważone smakowo. Ulubione ciasto mojego męża, w żłobku również zaakceptowane przez wszystkie dzieci 🙂 bardzo dziękuję za przepis, będę do niego jeszcze wiele razy wracać. Pozdrawiam 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Dzień dobry
Dziś zrobiłam ciasto z Pani przepisu. Wyszło pyszne. Dziękuję za ten przepis!
Z uwagi na to że trochę ograniczam kalorie chciałam zapytać czy można cześć oleju zastąpić jogurtem?

GochaK
Gocha
1 rok temu

Jest! Nie mam ręki do ciast. Wyszło mega 😄

IMG_20240120_1739142
Nati
Nati
1 rok temu

Ciasto przepyszne znikło w jeden dzień, mam 17 lat robiłam z podwójnej porcji bo większa blaszka, będę wracała po inne przepisy, przepis super opisany krok po kroku co i jak trzeba zrobić 😋 DZIĘKUJE!!!

IMG_5625
Moniak
Moniak
1 rok temu

Tylko jednego nie rozumie. W składnikach pisze 190g oleju, podczas przepisu krok po kroku pisze zeby wlać 120g oleju.

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Wyszło pyszne! Wypiekło się bardzo ładnie, w środku wilgotne, uwielbiam!!

IMG_20231107_203103.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

170 termoobieg czy góra dół?

Edward
Edward
1 rok temu

Czy trzeba dawać przyprawę do piernika? Ponieważ u nas nie mogę nigdzie dostać

Gosia
Gosia
1 rok temu

Można poprosić ilość oleju w ml a nie w gramach.

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

Wszystko robione zgodnie z przepisem! Wyszło genialnie!

20230924_161459.jpg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Witam, dzisiaj zrobiłam z pani przepisu ciasto marchewkowe poprostu pycha 😁 wg przepisu ciasto wyszło.
Pozdrawiam ☺️

IMG_20230923_190357.jpg
Dorota
Dorota
1 rok temu

Przepis super , tylko za każdym razem całe ciasto robi się pomarszczone. Czego może być to skutek ?

IMG_2624.jpeg
Marzena76
Marzena76
1 rok temu

Moje ciasto wyszło idealnie i dodałam jedną łyżeczkę sodu i jest pyszne 😋

IMG_20230603_142205.jpg
Grzesiek
Grzesiek
2 lat temu

ja widzę 170 stopni… to ile ostatecznie? 🙂

Anna
Anna
2 lat temu

Bardzo dobre ciasto. U mnie z białą czekoladą i marcheweczkami z marcepanu. Zdjecie słabej jakości, ale tak szybko ciasto zjedzone zostało, że nie zdążyłam zrobić innego w świetle dziennym.

20230417_182224.jpg