Tarta cytrynowa

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

45 min

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa z bezą to idealny, letni deser. Kruche, maślane ciasto świetnie pasuje do wyrazistego, cytrynowego kremu. Wisienką na torcie jest tu słodka beza, która z kolei genialnie kontrastuje ze słodko-kwaśnym kremem. Całość smakuje genialnie!

Przepis na: Tarta cytrynowa

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem cytrynowy:

  • 150 ml soku z cytryny (z około 3 średniej wielkości cytryn)
  • 150 ml wody
  • skórka starta z 2 małych cytryn lub 1 dużej
  • 90 g cukru
  • 50 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny
Wyślij emailem

Tarta cytrynowa przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 2 żółtka oraz cukier puder (70 g).

Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody. 


Krok 2

Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).


Krok 3

kruche ciasto na tartę przed upieczeniem

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty z wyjmowanym dnem, (moja o średnicy np. 26 cm). Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.


Krok 4

Krem cytrynowy:

Do rondelka wlewamy wodę (150 ml), sok wyciśnięty z trzech średniej wielkości cytryn (około 150 ml), skórkę startą na średnich oczkach (z jednej dużej lub dwóch małych cytryn) oraz cukier (90 g). Jeśli chodzi o skrobię (50 g) to najlepiej ją rozmieszać w małej ilości wody czy soku z cytryny i wlać do reszty składników, aby uniknąć ewentualnych większych grudek.

Ja wsypałam jednak skrobię bezpośrednio do rondelka i porządnie wymieszałam całość trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu, a następnie zagotowujemy. 


Krok 5

Gorącą masę zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokrojone w kostkę masło (100 g).


Krok 6

Mieszamy przez chwilkę, ale dość energicznie łyżką do połączenia się składników. 


Krok 7

Od razu dodajemy także jajko oraz 2 żółtka. Ponownie przez chwilkę mieszamy do powstania gęstego, jednolitego kremu.

Gdyby krem cytrynowy nie miał konsystencji gęstego budyniu (był nieco rzadki) to można go jeszcze na chwilkę postawić na palnik i podgrzać na malutkim ogniu przez chwilkę, cały czas mieszając. Ewentualnie dodać odrobinę więcej skrobii.

Odstawiamy do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.  


Krok 8

Beza:

Z czterech białek, które nam zostały zrobimy klasyczną bezę.

Do suchej, czystej miski wlewamy białka. Wsypujemy małą szczyptę soli i zaczynamy miksowanie. Najpierw na małych obrotach, a następnie je zwiększamy. Gdy piana zacznie zwiększać swoją objętość to zaczynamy dodawać stopniowo cukier, łyżka za łyżką (łącznie 200 g).

Po 10-12 minutach miksowania powinna powstać sztywna piana, a cukier ładnie rozbity.

Dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) oraz kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy przez kilka sekund na mniejszych obrotach miksera.  


Krok 9

Na kruchy spód nakładamy ostudzony krem cytrynowy. Następnie łyżka za łyżką nakładamy bezę, równomiernie ją rozsmarowując za pomocą łyżki.

Pieczemy najpierw przez 15 minut w 170 stopniach (grzanie góra-dół lub termoobieg), a następnie przez 25 minut w 130 stopniach.

Po tym czasie studzimy tartę w zamkniętym piekarniku. Dopiero po około 10-15 minutach uchyliłam drzwiczki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia np. na 1 lub 2 godziny. Potem przechowujemy w lodówce.

Tarta cytrynowa z bezą gotowa! Najlepiej ją kroić za pomocą noża z ząbkami (jak do chleba). Smacznego!

Szukasz innych przepisów, takich dość mocno cytrynowych? W takim razie bardzo polecam moje ulubione ciasto cytrynowiec oraz wilgotne ciasto cytrynowe.  


tarta cytrynowa

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments