Wiosenna sałatka z tortellini, kukurydzą i rzodkiewką to moja najnowsza propozycja na sycącą przystawkę. Kolorowa i bardzo smaczna. Jest nieco nietypowa, ponieważ jej wierzch udekorowałam barwionymi na różowo jajkami faszerowanymi. Jestem pewna, że będzie się bardzo rzucać w oczy na Twoim wielkanocnym stole!
Ta wiosenna sałatka jest bardzo efektowna, ciekawa w smaku, a także chrupiąca. Właśnie tej chrupkości nadają jej posiekane rzodkiewki, świeży ogórek, a także kukurydza Złocista Bonduelle – która idealnie pasuje do wielu dań, sałatek, zapiekanek, czy surówek. Jest ona naprawdę uniwersalna, a także naturalnie słodka (bez dodatku cukru) z chrupiącymi, soczystymi ziarnami w intensywnym żółtym kolorze.
Przepis na: Wiosenna sałatka
Składniki:
Zalewa:
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 litr wody
- 100 ml octu jabłkowego
Sałatka:
- 5 dużych jajek
- 4 garści rukoli lub roszponki
- 1/2 długiego, świeżego ogórka
- 170 g kukurydzy Złocistej Bonduelle
- pęczek rzodkiewki
- 150 g tortellini np. ze szpinakiem i ricottą
- większa garść kiełków z rzodkiewki
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki świeżego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić wiosenną sałatkę?
Krok 1
Zalewa:
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do rondelka. Dodajemy także cukier (1 łyżka), sól (1 łyżeczka), 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, a także wlewamy wodę (1 litr).
Krok 2
Krok 3
W tym czasie gotujemy jajka na twardo – ja użyłam 5 sztuk (docelowo są nam potrzebne 3-4 sztuki, ale czasem się zdarza, że jajko może być mikroskopijnie pęknięte, czy pęknie podczas wkładania do garnka i podczas gotowania brzydko się wybrzuszy, lekko wypłynie ugotowane białko itp). Jeśli chcesz to od razu ugotuj tylko 3 duże jajka.
Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 4
Ostygnięte jajka wkładamy do naszej zalewy buraczanej na około 60 minut. Oczywiście można wyłowić jajka nawet po 30 minutach, ale ich kolor nie będzie tak intensywny.
Tortellini (około 100-150 g, u mnie ze szpinakiem i ricottą) gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazań producenta.
Krok 5
Sos:
Przygotowujemy sobie sos. Do miseczki dodajemy majonez (4 lekko czubate łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 mały ząbek), musztardę (1 płaska łyżka), posiekany koperek (1/2 łyżeczki), a także szczyptę soli oraz pieprzu czarnego (najlepiej świeżo zmielonego). Mieszamy przez chwilkę za pomocą łyżeczki.
Krok 6
Przygotowujemy sobie szklaną miskę (moja średniej wielkości). Na dnie układamy 2 garści rukoli lub roszponki. Następnie wsypujemy połowę posiekanego pęczka rzodkiewek, a także ostygnięte tortellini.
Krok 7
Następnie nakładamy warstwę sosu (połowa porcji), ponownie 2 garści rukoli, pokrojonego w kostkę świeżego ogórka, pozostałe posiekane rzodkiewki, a także pozostały sos.
Wierzch dekorujemy kiełkami z rzodkiewek.
Krok 8
Krok 9
Wyciągamy z jajek żółtka. Przekładamy je do miseczki. Dodajemy do nich 2 płaskie łyżki majonezu, a także szczyptę soli i pieprzu. Rozdrabiamy całość za pomocą widelca i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 10
Połówki jajek układamy na wierzchu sałatki. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy wgłębienia jajek.
Sałatka wiosenna gotowa!
Jeśli szukasz podobnych, warstwowych sałatek, to bardzo polecam Ci wypróbować sałatkę gyros, sałatkę meksykańską lub leśną polanę.
Komentarze