Babeczki z budyniem

4.5/5 (145 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 25 min pieczenia

Babeczki z budyniem przepis

Opis przepisu

Babeczki z budyniem waniliowym rozpływają się w ustach! Kruche maślane ciasto zakrywa ukryty w środku domowy budyń… Jak dla mnie rewelka!

Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę malinami, borówkami i kremem budyniowym.

Przepis na: Babeczki z budyniem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Budyń waniliowy:

  • 1 litr mleka
  • 250 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 5 żółtek
Wyślij emailem

Jak zrobić babeczki z budyniem?


Krok 1

domowy budyń

Zaczynamy od budyniu waniliowego.

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (220 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.


Krok 2

domowy budyń

Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy zmiskowaną masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia w zimne miejsce.


Krok 3

babeczki

Kruche ciasto:

Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy delikatnie i przekładamy do foremek (można sobie ułatwić – wycinać szklanką ciasto i przekładać do babeczek). Następnie nakłuwamy widelcem.

Do środka babeczek nakładamy po czubatej łyżeczce zimnego, gęstego budyniu. Wierzch przykrywamy znowu rozwałkowanym i wyciętym np. za pomocą szklanki ciastem. Spód i wierzch ciasta łączymy delikatnie palcami tak by budyń był schowany i nie wyciekał spod ciasta.

Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 175-180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane (ostatnie minuty kontrolujemy żeby ciasto zbytnio się nie przypiekło).

Po przestygnięciu ciasta oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego. 


Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 145

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksana
Roksana
2 miesięcy temu

Czy można je piec w papierowych foremkach?

Anka
Anka
2 miesięcy temu

O super, robiłam z innego przepisu kiedyś, ale budyń po upieczeniu jakby zniknął nawet gdy wydawało mi się, że nakładałam sporo, jak to wygląda tu?

Marta
Marta
10 miesięcy temu

Przepyszne! Ciasto idealne. Będę robić na pewno jeszcze nie raz! Brakło mi budyniu,bo robiłam ze sklepowego w torebce i do reszty babeczek dodałam zamiast tego truskawki. Przepis będę miała również jako bazę do innych pomysłów na babeczki.

Natalia
Natalia
1 rok temu

Cześć,
ile babeczek wychodzi z przepisu? 🙂

Agata
Agata
1 rok temu
W odpowiedzi do  Natalia

Mi wyszło około 5 babeczek i duże ciasto. Radze nie dodawać więcej mąki niż jest w przepisie do kremu bo wyjdzie

Marta
Marta
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Agata

5 babeczek?? 🤔

Patrycja
Patrycja
2 lat temu

Ile wcześniej można upiec babeczki? I jak je przechowywać?

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Cześć czy jak zostało mi dużo budyniu to nadaje się do zrobienia kremu do tartaletek?