Sernik na zimno z serków homogenizowanych

4.5/5 (273 ocen)
Gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chcę odpalać piekarnika, to często sięgam po ten sernik na zimno z serków homogenizowanych. Wychodzi lekki, puszysty i orzeźwiający, a przy tym znika z talerzy w ekspresowym tempie (zwłaszcza w lecie).

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + chłodzenie

sernik na zimno z serków homogenizowanych

Opis przepisu

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to pomysł na pyszny, letni deser. Można go przygotować zaledwie z kilku składników, a pracy przy nim jest naprawdę mało. Najwięcej czasu schodzi na stężenie galaretek.

Sernik na zimno

To chyba najprostszy sernik na zimno z galaretką, jaki można zrobić. Jest lekki, delikatny i naprawdę smaczny. Na wierzchu dodałam malinową galaretkę z brzoskwiniami z puszki i borówkami, ale możesz użyć innych owoców – świetnie sprawdzą się też maliny, truskawki, winogrona czy mango. Galaretkę też możesz dobrać według własnych upodobań.

Przepis na: Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Piankowa masa serowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 lekko czubata łyżka cukru pudru
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych lub truskawkowych
  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 350 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 800 ml wrzątku
  • 200 g owoców np. malin, truskawek, borówek, winogron, brzoskwiń z puszki itp
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
Wyślij emailem

Sernik na zimno z serków homogenizowanych - przepis krok po kroku


Krok 1

Sernik na zimno z serków homogenizowanych zaczynamy od rozpuszczenia galaretek potrzebnych na wierzch oraz do piankowej masy serowej.

W jednej misce rozpuszczamy dwie galaretki np. malinowe w 350 ml wrzątku. Z kolei w drugiej rozpuszczamy dwie galaretki np. malinowe w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Piankowa masa serowa:

Gdy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wrzątku zaczną się robić dość mocno tężejące, wtedy zaczynamy przygotowywać piankową masę. W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę 30% (u mnie UHT, 200 ml) z cukrem pudrem (1 lekko czubata łyżka). Gdy zacznie się robić sztywna, wtedy dodajemy serki homogenizowane (600 g) – możesz użyć zarówno o smaku waniliowym jak i truskawkowym. Miksujemy przez chwilę.  


Krok 2

Wlewamy tężejącą galaretkę (tą mniejszą, rozpuszczoną w 350 ml wrzątku). Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.


Krok 3

Gdyby masa była bardzo rzadka to wystarczy ją na chwilę włożyć do lodówki, tylko trzeba pamiętać o sprawdzaniu konsystencji co chwilkę, bo dość szybko może całkiem stężeć w misce.

Na tym etapie spróbuj masę i oceń czy potrzebujesz dodać większą ilość cukru pudru. Według mnie stopień słodkości był wystarczający.  


Krok 4

Spód i boki tortownicy (moja o średnicy 26 cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami.


Krok 5

Masę wykładamy na biszkopty. W zależności od wysokości użytej blaszki trzeba pamiętać o tym, że musi się jeszcze zmieścić galaretka z owocami. Dlatego masa piankowa powinna zająć nieco ponad 3/4 wysokości całej blaszki.

Wkładamy do lodówki na około 60-90 minut. Ważne, aby pianka na tyle stężała, aby można było układać na niej owoce.


Krok 6

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Po tym czasie nakładamy dowolne owoce – fajnie się sprawdzą borówki, winogrona, maliny, truskawki, jagody, mango czy nawet brzoskwinie z puszki. Łącznie owoców powinno być 200-300 g.


Krok 7

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Wylewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 800 ml wrzątku.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych wkładamy do lodówki na około 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość wystarczająco stężała i ciasto się ładnie kroiło. Przechowujemy w lodówce.

Serniki na zimno

Szukasz innych inspiracji na serniki na zimno? W takim razie polecam wypróbować sernik na zimno z mascarpone lub sernik z truskawkami.


Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z galaretką

sernik bez pieczenia

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 273

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
izamisztal.pl
izamisztal.pl
5 lat temu

Super wygląda. Fajny pomysł na spód do sernika 😀

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  izamisztal.pl

Dzięki wielkie! 🙂 Lubię wykorzystywać biszkopty w sernikach na zimno, ponieważ pod wpływem masy robią się takie mięciutkie i bardzo fajnie się kroją 🙂

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych

Powyższy przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Musimy jednak zwrócić uwagę na odpowiedni moment tężenia galaretki. Nie może być ani zbyt płynna, ani zbyt stężona. Na szczęście galaretka tężeje około dwóch godzin, więc mamy dużo czasu, aby wyczuć odpowiedni moment. W moim przepisie na sernik z serka homogenizowanego użyłam galaretki cytrynowej i truskawkowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innej. Możesz spróbować np. na wierz dać galaretkę krystaliczną (bezbarwną) lub z owoców leśnych.

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką to świetny pomysł na letni deser, kiedy temperatury na zewnątrz są wysokie i nie mamy ochoty na ciężkie ciastka. Serniki na zimno są lekkie, proste w przygotowaniu i bardzo często podawane z owocami. Ja dla przykładu zrobiłam ostatnio sernik na zimno z owocami i niespodzianką. Te przepisy są na tyle wdzięczne, że możemy na wierz dobrać dowolny smak galaretki, na jaki mamy ochotę i dowolne owoce, do których aktualnie mamy dostęp.

Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?

Nasz sernik z serków homogenizowanych zaczynamy od zrobienia galaretki cytrynowej, którą gdy będzie tężeć, wymieszamy z serkami homogenizowanymi. Powstałą masę wylewamy do tortownicy wyłożonej okrągłymi biszkoptami. Całość wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie przygotowujemy drugą galaretkę (u mnie truskawkowa, ale może być dowolnego smaku), którą również chłodzimy w lodówce. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie masy z serkami homogenizowanymi z lodówki, dodanie ulubionych owoców np. malin, borówek i winogron, a następnie zalanie tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia nasz sernik na zimno z serków homogenizowanych będzie gotowy do spożycia. Smacznego!