Opis przepisu
Sernik na zimno z serków homogenizowanych to pomysł na pyszny, letni deser. Można go przygotować zaledwie z kilku składników, a pracy przy nim jest naprawdę mało. Najwięcej czasu schodzi na stężenie galaretek.
Sernik na zimno
To chyba najprostszy sernik na zimno z galaretką, jaki można zrobić. Jest lekki, delikatny i naprawdę smaczny. Na wierzchu dodałam malinową galaretkę z brzoskwiniami z puszki i borówkami, ale możesz użyć innych owoców – świetnie sprawdzą się też maliny, truskawki, winogrona czy mango. Galaretkę też możesz dobrać według własnych upodobań.
Przepis na: Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Piankowa masa serowa:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 lekko czubata łyżka cukru pudru
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych lub truskawkowych
- 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
- 350 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
- 800 ml wrzątku
- 200 g owoców np. malin, truskawek, borówek, winogron, brzoskwiń z puszki itp
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - przepis krok po kroku
Krok 1
Sernik na zimno z serków homogenizowanych zaczynamy od rozpuszczenia galaretek potrzebnych na wierzch oraz do piankowej masy serowej.
W jednej misce rozpuszczamy dwie galaretki np. malinowe w 350 ml wrzątku. Z kolei w drugiej rozpuszczamy dwie galaretki np. malinowe w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Piankowa masa serowa:
Gdy galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wrzątku zaczną się robić dość mocno tężejące, wtedy zaczynamy przygotowywać piankową masę. W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę 30% (u mnie UHT, 200 ml) z cukrem pudrem (1 lekko czubata łyżka). Gdy zacznie się robić sztywna, wtedy dodajemy serki homogenizowane (600 g) – możesz użyć zarówno o smaku waniliowym jak i truskawkowym. Miksujemy przez chwilę.
Krok 2
Wlewamy tężejącą galaretkę (tą mniejszą, rozpuszczoną w 350 ml wrzątku). Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 3
Gdyby masa była bardzo rzadka to wystarczy ją na chwilę włożyć do lodówki, tylko trzeba pamiętać o sprawdzaniu konsystencji co chwilkę, bo dość szybko może całkiem stężeć w misce.
Na tym etapie spróbuj masę i oceń czy potrzebujesz dodać większą ilość cukru pudru. Według mnie stopień słodkości był wystarczający.
Krok 4
Krok 5
Masę wykładamy na biszkopty. W zależności od wysokości użytej blaszki trzeba pamiętać o tym, że musi się jeszcze zmieścić galaretka z owocami. Dlatego masa piankowa powinna zająć nieco ponad 3/4 wysokości całej blaszki.
Wkładamy do lodówki na około 60-90 minut. Ważne, aby pianka na tyle stężała, aby można było układać na niej owoce.
Krok 6
Krok 7
Sernik na zimno z serków homogenizowanych wkładamy do lodówki na około 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość wystarczająco stężała i ciasto się ładnie kroiło. Przechowujemy w lodówce.
Serniki na zimno
Szukasz innych inspiracji na serniki na zimno? W takim razie polecam wypróbować sernik na zimno z mascarpone lub sernik z truskawkami.
Komentarze
Super wygląda. Fajny pomysł na spód do sernika 😀
Dzięki wielkie! 🙂 Lubię wykorzystywać biszkopty w sernikach na zimno, ponieważ pod wpływem masy robią się takie mięciutkie i bardzo fajnie się kroją 🙂