Opis przepisu
Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami.
Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Postaram się przygotować jeszcze przed świętami osobny filmik z wykonaniem takiej masy.
Przepis na: Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drozdzy swiezych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 70 g rozpuszczonego masła
- 50 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- podrośnięty rozczyn drożdżowy
- 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem)
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z ok. 1/2 mniejszej cytryny
Dodatkowo:
- 800 g masy makowej kupczej lub domowej
- skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu
Zobacz również:
Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym - przepis krok po kroku
Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 60 minut do podrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić objętość. Jeżeli macie małą keksówkę, wtedy podzielcie ciasto na dwie części i upiecz dwa makowce. Ja mam keksówkę o długości 35 cm i piekłam jednego makowca. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło.
Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30-35 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem. Smacznego!
Komentarze
u mnie wyszedł zakalec a ciasto było przepiękne
To był mój pierwszy makowiec a , że pieczenie ciast nie specjalnie mi wychodzi to było to wielkie wyzwanie. Jednak ciasto wyszło super! Troszkę popękało z boku, ale to raczej wina zbyt mokrej masy makowej. Ogólnie przepis rewelacyjny i nie skomplikowany 😉
Czy do ciasta wystarczy 1 jajko ( oczywiście poza 2 do posmarowania zawiniętej strucli ) We wszystkich przepisach na ciasto drożdżowe jest więcej żółtek. Pierwszy raz będę piekła makowca ,stąd moje obawy. Czy do kupnej masy makowej można dodać ubite białko, ponoć masa makowa będzie bardziej lepsza.
piękny i na pewno pyszny!
Wygląda naprawdę wspaniale 🙂