Prosta, szybka i bardzo smaczna zupa brokułowa. Można powiedzieć, że sama się robi bo dużo pracy przy niej nie ma, a podczas jej gotowania spokojnie można robić inne rzeczy w kuchni. Wychodzi kremowa, aromatyczna, zagęszczana jest ziemniakami, a dodatkowo można się pokusić o zrobienie domowych przysmażanych grzanek z chleba. Chociaż ja najbardziej lubię z groszkiem ptysiowym 🙂
Przepis na: Zupa brokułowa
Składniki:
- 1,5 litra wody
- kostka rosołowa
- 1 brokuł (świeży lub mrożony)
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 krążek sera Camembert lub serek topiony (np.śmietankowy lub z ziołami)
- przyprawy: pieprz, sól, vegeta
Zaczynamy od zrobienia bulionu. Kostkę rosołową wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy vegetę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, obrane ziemniaki, pokrojone brokuły, natkę pietruszki, gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wrzucamy serek, czekamy aż się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia. Blendujemy za pomocą blendera na krem. Wierzch zupy można udekorować świeżym koperkiem. Smacznego!