Opis przepisu
Domowa zapiekanka z cukinii to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Do tego tani i prosty do przygotowania. Ta warzywna zapiekanka składa się głównie z cukinii, ale także marchewki, ziemniaków i żółtego sera. Z sosem tzatziki smakuje naprawdę wyśmienicie!
Przepis na: Zapiekanka z cukinii
Składniki:
- 1200 g cukinii (waga przed obraniem)
- 200 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 1 duża cebula (lub dwie małe)
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 100 g sera np. Gouda lub mozzarella
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 2 małe ząbki czosnku
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 3/4 płaskiej łyżeczki suszonego majeranku lub lubczyku
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekankę z cukinii?
Krok 1
Użyłam młodej cukinii, więc jedynie ją umyłam i obcięłam końce. Jeśli kupisz dojrzałą cukinię to polecam ją obrać i usunąć ze środka nasiona.
Cukinie (u mnie dwie większe) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy równomiernie szczyptą soli i odstawiamy na 10-15 minut, aby puściła nieco soku (łatwiej ją będzie wtedy odcisnąć).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Do miski przekładamy odciśnięte warzywa, 3 duże jajka, podsmażoną cebulę, majonez (2 płaskie łyżki) wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 małe ząbki), bułkę tartą (1/2 szklanki), a także starty na tarce lub drobno pokrojony ser (np. 100 g Goudy).
Dodajemy także przyprawy- 3/4 płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu oraz 3/4 płaskiej łyżeczki suszonego majeranku lub lubczyku.
Krok 6
Krok 7
Foremkę (u mnie naczynie żaroodporne) wykładamy papierem do pieczenia. Można spód lekko natłuścić olejem oraz oprószyć odrobiną bułki tartej,
Nakładamy warzywa (lekko je dociskając) i wyrównujemy. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie 10 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 8
Zapiekanka z cukinii najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia, jak również na drugi dzień. Można ją odgrzać zarówno w piekarniku jak i mikrofalówce.
Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na babkę ziemniaczaną.
Komentarze
Czy można pominąć majonez w przepisie?
W ostateczności tak, ale raczej bym nie pomijała 🙂
Najlepsza! Super przepis.
Cieszę się, że posmakowała 🙂