Zapiekanka z cukinii

4.2/5 (118 ocen)
Jeśli szukasz lekkiego, a jednocześnie sycącego dania, które podbije serca Twojej rodziny, to zapiekanka z cukinii będzie na pewno strzałem w dziesiątkę! To idealny sposób na wykorzystanie świeżych, letnich warzyw i wprowadzenie ich w dużej ilości do swojego jadłospisu.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 70 min pieczenia

Zapiekanka z cukinii - pyszne i zdrowe danie

Opis przepisu

Domowa zapiekanka z cukinii to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Do tego tani i prosty do przygotowania. Ta warzywna zapiekanka składa się głównie z cukinii, ale także marchewki, ziemniaków i żółtego sera. Z sosem tzatziki smakuje naprawdę wyśmienicie!

Przepis na: Zapiekanka z cukinii

Składniki:

  • 1200 g cukinii (waga przed obraniem)
  • 200 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 1 duża cebula (lub dwie małe)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g sera np. Gouda lub mozzarella
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 3/4 płaskiej łyżeczki suszonego majeranku lub lubczyku
Wyślij emailem

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?


Krok 1

ścieranie cukinii na tarce

Zaczynamy od starcia warzyw na tarce.

Użyłam młodej cukinii, więc jedynie ją umyłam i obcięłam końce. Jeśli kupisz dojrzałą cukinię to polecam ją obrać i usunąć ze środka nasiona.

Cukinie (u mnie dwie większe) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy równomiernie szczyptą soli i odstawiamy na 10-15 minut, aby puściła nieco soku (łatwiej ją będzie wtedy odcisnąć). 


Krok 2

starte ziemniaki, marchewka i cukinia

Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Krok 3

odciskanie nadmiaru soku z warzyw na sitku

Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku – można to zrobić dłońmi nad sitkiem.


Krok 4

podsmażona cebula na patelni

Cebulę (u mnie duża sztuka) drobno kroimy. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle do jej zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 5

składniki na zapiekankę z cukinii przed wymieszaniem

Do miski przekładamy odciśnięte warzywa, 3 duże jajka, podsmażoną cebulę, majonez (2 płaskie łyżki) wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 małe ząbki), bułkę tartą (1/2 szklanki), a także starty na tarce lub drobno pokrojony ser (np. 100 g Goudy).

Dodajemy także przyprawy- 3/4 płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu oraz 3/4 płaskiej łyżeczki suszonego majeranku lub lubczyku.


Krok 6

wymieszane składniki na zapiekankę z cukinii

Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników.


Krok 7

Zapiekanka z cukinii przed upieczeniem

Zapiekanka z cukinii może być pieczona zarówno w zwykłej blaszce do pieczenia ciast czy naczyniu żaroodpornym.

Foremkę (u mnie naczynie żaroodporne) wykładamy papierem do pieczenia. Można spód lekko natłuścić olejem oraz oprószyć odrobiną bułki tartej,

Nakładamy warzywa (lekko je dociskając) i wyrównujemy. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie 10 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Krok 8

Zapiekanka z cukinii po upieczeniu

Zapiekankę z cukinii można oczywiście jeść zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale zdecydowanie lepiej się kroi po całkowitym wystygnięciu. Podajemy z odrobiną śmietany 18% czy domowym sosem tzatziki – to połączenie smakowe smakuje według mnie naprawdę rewelacyjnie.

Zapiekanka z cukinii najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia, jak również na drugi dzień. Można ją odgrzać zarówno w piekarniku jak i mikrofalówce.

Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na babkę ziemniaczaną.


zapiekanka z ziemniakami i cukinią

szybka i prosta zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii przepis

obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii

zapiekanka z cukinią i ziemniakami

Średnia ocena 4.2 / 5. Ilość głosów: 118

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
Iza
2 miesięcy temu

Czy można pominąć majonez w przepisie?

Beata
Beata
6 miesięcy temu

Najlepsza! Super przepis.

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami

Jeżeli należysz do miłośników domowych, prostych obiadów to ta zapiekanka z cukinią i ziemniakami z całą pewnością Cię zachwyci! Samo przygotowanie zajmie ci maksymalnie 20 minut, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy. Wychodzi nie tylko pyszna, ale także niezwykle pożywna. Jest to też świetny sposób, aby przemycić w swojej diecie dużą porcję warzyw, dlatego przepis docenią też osoby, które starają się zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie. Dla mnie jako rodzica jest to też świetny sposób na uzupełnienie diety mojej pociechy o wartościowe warzywa. To naprawdę szybka i prosta zapiekanka z cukinii, którą pokochała cała moja rodzina i jestem przekonana, że u Ciebie też będą nią zachwyceni.

Obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii

Ta obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii to dowód na to, że zdrowe danie może być jednocześnie bardzo smaczne. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw w swojej kuchni. To danie jest lekkie i pożywne, a jednocześnie niezwykle smaczne. Dzięki tej zapiekance przekonasz się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę super. Zapiekanka z ziemniakami i cukinią jest świetną potrawą na obiad, ale równie dobrze sprawdzi się np. na kolację. Przygotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu, ale trzeba pamiętać, że potrzeba zarezerwować ponad godzinę na jego upieczenie.