Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w lekkim sosie śmietanowym, a także pieczarkami to pomysł na smakowity obiad lub kolację dla całej rodziny. Jest bardzo sycąca i ciekawa w smaku, z ciągnącym się serem na wierzchu. Do farszu użyłam mięsa mielonego wieprzowego, ale śmiało możesz zastąpić podsmażonym kurczakiem w przyprawie gyros.
Przepis na: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki:
- 200 g makaronu np. penne, świderki
- 2-3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do mięs
- 3/4 płaskiej łyżeczki suszonego lub 1 łyżeczka świeżego oregano
- 2 większe ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 100 g gęstej śmietany 18%
- 100 ml bulionu drobiowego lub wody
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 40 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- 100 g mozzarelli
Zobacz również:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym przepis krok po kroku:
Krok 1
W tym czasie na większej patelni z dodatkiem oleju smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy posiekane pieczarki (około 150 g). Smażymy na większym ogniu, co chwilkę mieszając.
Krok 2
Mięsny farsz
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażymy na większym ogniu mięso mielone (około 400 g). Posypujemy przyprawą do mięs (około 1/2 płaskiej łyżeczki). Ja dodałam posiekane świeże oregano (1 łyżeczka), bo jest dużo bardziej wyraziste i aromatyczne w smaku niż suszone (3/4 łyżeczki). Smażymy przez około 5-7 minut.
Kiedy mięso nie będzie już surowe, wtedy wlewamy śmietankę (150 ml) wymieszaną z bulionem (100 ml, może być zarówno gotowy bulion ze słoiczka wymieszany w wodzie, jak i domowy rosół) oraz mąką (1 łyżka). Dodajemy także przeciśnięte przez praskę 2 większe ząbki czosnku. Gotujemy cały czas na średnim lub małym ogniu do momentu aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 3
Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy połowę odcedzonego makaronu. Następnie dodajemy mięsny farsz.
Krok 4
Krok 5
Sos beszamelowy
W garnku rozpuszczamy masło (40 g) na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (2 płaskie łyżki) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy 300 ml mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję po szczypcie oregano lub ziół prowansalskich, pieprzu i soli). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć.
Sos powinien zgęstnieć (do konsystencji kisielu) w przeciągu 4-7 minut, jednak proponuję go ciągle mieszać żeby kontrolować jego konsystencję. Polewamy nim wierzch zapiekanki.
Krok 6
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami gotowa! Bez problemu możesz ją na drugi dzień ją odgrzać w mikrofalówce czy piekarniku (tylko wtedy polecam ją owinąć folią spożywczą, aby z wierzchu nie obeschła w lodówce).
Szukasz innych inspiracji na sycące zapiekanki? W takim razie bardzo polecam wypróbować zapiekankę ze szpinakiem, zapiekankę makaronową z brokułami i kurczakiem, a także zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.
Komentarze