Wafle z mlekiem w proszku to fantastyczny i niezwykle prosty do zrobienia deser. Szczególnie w upalne dni kiedy temperatura zbytnio nie pozwala na włączanie piekarnika.
Wafle domowe
Jak w każdym przepisie dużą rolę odgrywają wybrane składniki. Pamiętaj, że robimy wafle z mlekiem w proszku pełnym (niestety tym droższym), a nie granulowanym. Ja najczęściej używam Łaciate. Dodatkowo nie polecam wafli tortowych z Auchan – są zbyt cienkie. Najlepiej sprawdzają się wafle np. z firmy “MUSIAŁ”, które można kupić w Carrefour lub sklepikach osiedlowych.
Przepis na: Wafle z mlekiem w proszku
Składniki:
- troszkę ponad 1/2 szklanki mleka (ok. 170 g)
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 200 g masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 i 1/2 szklanki mleka w proszku (350 g)
- 1 opakowanie wafli (180 g)
Zobacz również:
Wafle z mlekiem w proszku - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Do garnka dodajemy mleko (170 g), cukier (250 g) oraz pokrojone masło. Jeżeli preferujesz mniej słodkie desery, to polecam zmniejszyć cukier do 150-200 g. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia!
Krok 3
Krok 4
Co jakiś czas dobrze przemieszać masę, ponieważ na wierzchu może pojawić się taki słodki “kożuch”. Można go rozmieszać lub po prostu zjeść.
Krok 5
Krok 6
Polecam miksować dłużej niż tylko do momentu, kiedy nie widać już mleka w proszku, ponieważ wtedy masa będzie najbardziej aksamitna. W innym wypadku możemy wyczuć konsystencję mleka w proszku w masie. Najlepiej spróbować masę łyżeczką i sprawdzić czy smak jest dla nas ok.
Krok 8
Ja zawsze nakładam masę na wafla, a następnie podnoszę i trzymam go od spodu jedną ręką, a drugą ręką z nożem rozsmarowuje. Tak jest mi po prostu łatwiej, ale trzeba uważać, aby nie złamać pierwszego wafla, który jest najdelikatniejszy.
Krok 9
Krok 10
Smacznego!
Komentarze
A nie wie Pani mniej więcej po ile tej masy nakładać na jeden płat wafla?
Pozdrawiam
Oj niestety aż tak dokładnie tego nie pamiętam… Jednak w ostateczności można zwarzyć całość masy i sobie podzielić na równe części.
A ja mam pytanko czy Pani naprawdę daje 350g mleka w proszku?
Bo ja dałam jakieś 200-250g i masa była tak bardzo gęsta że mikser już nie wyrabiał 😐i myślę że i to było za dużo.
Hmmm dziwne, proporcje są na pewno właściwe. Czy przypadkiem nie dała Pani za mało mleka lub masła?
Bardzo dobrze wyszło! Nic się nie zwarzyło, ani nie skruszyło ; ) Jedną masę zrobiłam z kakao (ujęłam 50g cukru), a drugą z kawą rozpuszczalną i obie wyszły pyszne! Przepis bardzo ułatwił mi przygotowania do świąt, dziękuję! 😊
A ile kawy pani dała
No to bardzo miło mi to czytać 🙂
Nie jest napisane jakie mają być te książki do docisniecia, który autor jest najbardziej ciezki;)
Faktycznie, moje niedopatrzenie 🙂 Fajnie się sprawdzą np. Kamienie na Szaniec 🙂
Masa wyszła super, bardzo dobra w smaku. Wafel gotowy czeka pod obciążeniem. Myślę że będzie pyszny.
Super! Życzę w takim razie smacznego 🙂
Smak bardzo dobry, niestety masa skruszona, nie szło rozsmarować.
Robiłam te wafle multum razy i nigdy mi nie wyszła “skruszona”… Coś musiało zostać źle przygotowane.
Wyszly pyszne 🙂
cieszę się 🙂
Popraw na zatkanie zlewu korkiem, a nie kranu.
Dziękuję za wyłapanie błędu 😉
Moja masa wygląda jakby się zaważyła… Da się ja jakoś uratować?
A na pewno się zważyła, a nie pokryła się po prostu kożuchem?
Wyszło kosmicznie słodkie, aż drapie w gardło. Polecam zmniejszyć cukier, przynajmniej dwukrotnie.
Zależy kto jakie ma szklanki 😀
Właśnie dlatego gramatura w składnikach też jest podana 🤗
Nie zgodzę się, chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na cukier 🙂