Opis przepisu
Tym razem mam dla Was przepis na pyszny, owocowy tort bez pieczenia. Wykonany na podłużnych biszkoptach, przełożony masą brzoskwiniową i stracciatella. Idealny w upalne dni!
Tort Charlotte
Ten tort bez pieczenia nazywany jest często jako tort charlotte i charakteryzuje się biszkoptami układanymi wokół wnętrza tortu. Jest naprawdę prosty do przygotowania i wychodzi leciutki oraz bardzo owocowy. Nie za słodki, lecz takie w sam raz. Ze względu na kilka godzin chłodzenia, najlepiej przygotować go dzień przed planowaną imprezą.
Jeśli chcesz to oczywiście zamiast podłużnych biszkoptów na spód, możesz użyć tradycyjnego jasnego biszkoptu – w tym wpisie znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na BISZKOPT NA TORT.
Przepis na: Tort bez pieczenia
Składniki:
Masa brzoskwiniowa:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 130 ml wrzątku
- 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
- 50 ml śmietanki kremówki 36%
Masa straciatella:
- 1 galaretka przezroczysta
- 130 ml wrzątku
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 30 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
- 450 ml wrzątku
- 1/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 150 g)
- około 30-36 podłużnych biszkoptów
- opcjonalnie świeży granat
Zobacz również:
Tort bez pieczenia przepis krok po kroku:
Krok 1
Tort bez pieczenia wykonałam w wysokim rancie o średnicy 26 cm, ale spokojnie możesz użyć zwykłej tortownicy.
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek we wrzątku.
W misce rozpuszczamy galaretkę przeźroczystą lub brzoskwiniową w 450 ml wrzątku (na wierzch ciasta) – do lekkiego stężenia (można to przyspieszyć w lodówce, tylko trzeba kontrolować, aby całkowicie nie stężała).
W jednym kubku rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową w 130 ml wrzątku (do masy brzoskwiniowej), a w drugim przezroczystą w 130 ml wrzątku (do masy straciatella) – do lekkiego stężenia.
Spód rantu wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach układamy podłużne biszkopty.
Co zrobić żeby biszkopty ładnie “stały” po bokach foremki? Ja zwykle nadcinam (równam z jednej strony) końce, bo te zaokrąglone końcówki sprawiają, że ułożone biszkopty będą co chwilę spadać podczas układania.
Krok 2
Tymi podłużnymi biszkoptami (jak do tiramisu) wykładamy boki i spód foremki. Staramy się, aby były ułożone dość ciasno koło siebie.
Krok 3
Masa brzoskwiniowa:
Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie w kubku już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.
Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam większej puszki brzoskwiń w puszce – po odsączeniu zostało mi niecałe 500 g owoców. Przekładamy około 350 g do wysokiego naczynia i blendujemy na mus.
Krok 4
Do miski wlewamy zimną śmietankę (50 ml), a także wyciągniętą z lodówki galaretkę.
Krok 5
Wkładamy do lodówki aż masa będzie się robić tężejąca – nie może być płynna.
Krok 6
Gdy będzie już taka nieco gęsta, wtedy przelewamy/przekładamy ją do blaszki. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut..
Krok 7
Masa stracciatella
Gdy galaretka przezroczysta w kubku będzie już taka lekko tężejąca, wtedy wyciągamy ją z lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) na wysokich obrotach miksera do momentu powstania sztywnego kremu. Wlewamy galaretkę i miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy także posiekaną w drobną kostkę czekoladę (lub startą na tarce, około 30-40 g), mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia.
Krok 8
Krok 9
Następnie nakładamy tężejącą masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 10
Nakładamy plasterki brzoskwiń i posypujemy garścią świeżego granatu.
Krok 11
Zalewamy wierzch tężejącą galaretką przeźroczystą – nie może być płynna, bo inaczej wypłynie pomiędzy biszkoptami.
Wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach (a najlepiej na następny dzień).
Koniecznie pochwal się swoim torcikiem w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Czy możemy wymienić brzoskwinie na inne owoce? Np.banan,truskawka?
Tak, można 🙂
Dziękuję:)
A to moje dzieło na urodziny synowej, zaraz pojedzie do jubilatki 🙂jak smakuje dowiemy się na miejscu 🙂
Super wyszedł! Życzę smacznego i wszystkiego najlepszego dla jubilatki 🙂
Dziękuję bardzo 🙂a taki w przekroju i pyszny, polecam 🙂
Wygląda super 🙂 Cieszę się, że smakował.
Jak przygotować żelatynę zamiast przezroczystej galaretki?!
Tutaj użyłabym stricte żelatyny do deserów, a nie taką zwykłą. Pewnie około 2 płaskich łyżek rozpuszczonych w 80 ml wody do kremu stracciatella 🙂
Jeśli nie robiła Pani wcześniej deserów z żelatyną to proponuję jednak trzymać się przepisu.
Mam pytanko jaki miała Pani smak galaretki przeźroczystej ? Bo mam wingoronową i truskawkową i nie wiem ,która lepiej 😀
Chyba bym wybrała winogronową 🙂
Po prostu pycha 😋
Polecam 👍
A taki w środku…
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował! 🙂
A tak wygląda w środku 😃
rewelka 🙂
Oj tak, Posmakował!!
We dwoje zjedliśmy połowę na raz 😂😂😂 mąż wieczorem zjadł kolejną porcję, więc 3/4 na dwoje poszło…
Pyszny polecam
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta/solenizantki! ❤️
Łatwy do zrobienia i pyszny 😊
Pięknie wyszedł torcik! 🙂 Super dekoracja!
Dziękuję. To na 3 urodziny synka. Mały też zajadał ☺️
Pyszny!
Ekstra! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Polecam! 🙂 Dziecinnie proste a pyszne i efektowne ciasto 😍
Pięknie wyszedł torcik 🙂
Czy na wierzch użyła Pani brzoskwiniowej czy przezroczystej galaretki? Pozdraawiam:)
Widać na zdjęciach po przekroju ciasta – przeźroczysta 🙂
W jaki sposób przełożyć torcik na paterę?
Ja użyłam rant bez dna i papier do pieczenia, dzięki czemu mogłam przenieść torcik ciągnąc za papier i usuwając rant 🙂
Czy tort w rancie będzie tak stabilny że usunę papier do pieczenia i przełoże na docelowy talerz? Czy lepiej zamiast papieru robić go na docelowym talerzu? Pozdrawiam
Tortu nigdy się nie składa na papierze do pieczenia żeby go później nie uszkodzić. Żadne talerze, tylko stabilny, grubszy podkład do tortu najlepiej się sprawdza 🙂
Super przepis!! A to moje dzieło 🙂
Pięknie się prezentuje! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ten tort zrobił u mnie w pracy furorę! 🚀
Bardzo się cieszę, że smakował 🤗
Czy ten tort dobrze się kroi? Wygląda zachęcając
Tak dobrze się kroi 🙂 dolne biszkopty nasiąkają, tylko trzeba celować między bocznymi 🙂
Nie jestem mistrzem kulinarnym, ale ten przepis jest na tyle prosty, że nawet ja sobie z nim poradziłem i udało mi się po wielu latach zaskoczyć żonę 🙂 Była pewna, że go kupiłem 🤣
Dzień dobry, mam pytanie. Czy zamiast brzoskwiń można dać np. truskawki?
Dzień dobry, oczywiście 🙂
Ciasto bardzo pyszne,robilam swojej koleżance na urodziny jako torcik.wyszedl bardzo owocowy i nie był slodki tylko taki w sam raz.zamiast granatu dałam czerwona porzeczkę.Polecam
Cieszę się 🙂 Nastepnym razem moze się uda Pani dodac foteczkę ciacha 😛 Pozdrawiam 🙂