Szpinakowo-budyniowe placuszki

5/5 (15 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Co powiecie na śniadaniowe placuszki na słodko z dodatkiem szpinaku? Przygotowałam rano pyszne szpinakowo-budyniowe placuszki, zainspirowałam się przepisem (stąd). Od razu mówię, że dzięki dodatkowi temu, że dodałam budyń waniliowy to szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Wierzch polecam udekorować keksem jogurtu i dżemem z czarnej porzeczki 🙂

Przepis na: Szpinakowo-budyniowe placuszki

Składniki:

  • 150 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • dżem o smaku czarnej porzeczki Stovit
Wyślij emailem

Szpinakowo-budyniowe placuszki - przepis krok po kroku


Krok 1

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce. Rozmrożony szpinak blendujemy z jogurtem greckim na gładką papkę. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przestygniętym masłem, całość miksujemy.


Krok 2

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z posiekanym z jogurtem oraz dżemem. Smacznego!


Szpinakowo-budyniowe placuszki

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 15

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments