Co powiecie na śniadaniowe placuszki na słodko z dodatkiem szpinaku? Przygotowałam rano pyszne szpinakowo-budyniowe placuszki, zainspirowałam się przepisem (stąd). Od razu mówię, że dzięki dodatkowi temu, że dodałam budyń waniliowy to szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Wierzch polecam udekorować keksem jogurtu i dżemem z czarnej porzeczki 🙂
Przepis na: Szpinakowo-budyniowe placuszki
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- 150 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- dżem o smaku czarnej porzeczki Stovit
Krok 1:
Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce. Rozmrożony szpinak blendujemy z jogurtem greckim na gładką papkę. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przestygniętym masłem, całość miksujemy.
Krok 2:
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z posiekanym z jogurtem oraz dżemem. Smacznego!