Sernik nowojorski

4.7/5 (262 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest wyborny i niezwykle kremowy. Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi naprawdę nieziemski w smaku i konsystencji!

Sernik nowojorski z podpieczoną warstwą śmietany na wierzchu przygotowałam na bazie spodu z herbatników maślanych.  Opisałam przepis bardzo szczegółowo, więc z pewnością będziesz zachwycony/a z jego wykonania. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.

Przepis na: Sernik nowojorski

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego np. z wiaderka (np. Wieluń, Piątnica) lub serki Philadelphia
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wierzch:

  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 60 g cukru pudru
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik nowojorski?

Krok 1

Sernik nowojorski pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaczynamy od przygotowania blaszki. Dno i boki (wewnątrz) tortownicy o średnicy 24 cm lekko natłuściłam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Z kolei blaszkę (po zewnętrznej stronie) zabezpieczyłam folią aluminiową, aby woda nie przeniknęła do środka sernika.


Krok 2

ciasteczkowy spód

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (200g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.


Krok 3

Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową (ja rownież wyłożyłam nieco na boki). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 4

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), cukier (200 g), cukier z prawdziwą wanilią (20 g) oraz śmietanę (200 g). Miksujemy przez około minutę na średnich obrotach miksera. 


Krok 5

Następnie dodajemy po jednym jajku (łącznie 5 sztuk). Po dodaniu każdego miksujemy dosłownie przez 10 sekund.


Krok 6

Na sam koniec dodajemy skrobię (1 łyżka) – jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Miksujemy przez 10 sekund. 


Krok 7

Masę serową przelewamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy.

Tortownicę wkładamy do większej blaszki wypełnionej wodą (do połowy wysokości tortownicy z sernikiem).

Pieczemy w kąpieli wodnej przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Następnie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy początkowo drzwiczek. Dopiero po około 10 minutach, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy  sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.  


Krok 8

Gdy sernik będzie wystudzony wtedy zabieramy się za przygotowanie warstwy ze śmietany.


Krok 9

Wierzch:

Do przygotowania górnej warstwy śmietanowej będzie potrzebna dobrze schłodzona, gęsta śmietana 18% (400 g) oraz cukier puder (60 g).

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół).


Krok 10

Górną warstwę można przygotować w sumie na dwa sposoby. Dobrze schłodzoną, gęstą śmietanę 18% miksujemy z cukrem pudrem przez 2-3 minuty na wysokich obrotach aż się nieco napuszy, jednak pamiętaj, że nie ubije się tak ładnie jak klasyczna słodka śmietanka 30%. Wyjdzie mniej stabilna.

Jeśli wolisz szybszą wersję to wymieszaj po prostu za pomocą łyżki gęstą śmietanę z cukrem pudrem.


Krok 11

przepis na Sernik nowojorski

Na wierzch sernika nakładamy śmietanę. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu wyciągamy z piekarnika.

Ja posypałam wierzch dodatkowo jadalnymi płatkami róży.

Gdy przestygnie to wkładamy sernik nowojorski do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 262

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
68 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
22 dni temu

Robiłam sernik już nie raz, jest rewelacyjny, ale zawsze puszczają mi trochę kolor kwiatki jadalne takie suszone, które rzucam na górę. Co zrobić żeby tego koloru nie puszczały?

Ania
Ania
23 dni temu

Wyszedł idealny! Dziękuję za przepis 😉

Wiola
Wiola
1 miesiąc temu

Przepyszny! Upiekłam na imieniny Mamy. Zniknął w oka mgnieniu😉

Wiola
Wiola
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję! W imieniu swoim i Mamy😊

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Jak długo piec sernik jeżeli podwajam porcję składników ? Pozdrawiam

Anna
Anna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuje za odpowiedź 😊

klara
klara
2 miesięcy temu

mam pytanie, jakiego twarogu pani użyła? byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź

Klara
Klara
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

Klaudia
Klaudia
2 miesięcy temu

Witam . Czy sernik można mrozić ? Bardziej chodzi mi o to czy górna czesać (śmietanka) nie zmieni konsystencji po odmrożeniu? Pozdrawiam

Sandra
Sandra
4 miesięcy temu

Wyszedł idealny ! Na zdjęciu w towarzystwie innych łakoci 🙂

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

Ostatnio mój najczęściej robiony sernik 😍 robi zachwyt gdy ktoś próbuje 😍

Ninka
Ninka
6 miesięcy temu

Czy jest jakiś zamiennik śmietany na górze ? Może genache po upieczeniu ?
Nie przepadam za śmietaną

AGA
AGA
7 miesięcy temu

Witam. Ta woda w naczyniu pod tortownicą to ma być zimna?

Sandra
Sandra
7 miesięcy temu

Czy można ten sernik piec z naczyniem z wodą zamiast w folii aluminiowej?

Kamil
Kamil
7 miesięcy temu

Witam czy ser president z wiaderka się nada?

Agnieszka J
Agnieszka J
9 miesięcy temu

Sernik wyszedł przepyszny, goście zachwyceni, na pewno zrobię go jeszcze nie raz 🙂 Użyłam serków Piątnicy Twój smak i spód pomimo wcześniejszego podpieczenia wyszedł bardzo mokry, następnym razem spróbuję gdzieś dostać serki Philadelphia 🙂

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Najlepszy jaki jadłam ❤️

Megi
Megi
1 rok temu

Pyszny!

Honorata
Honorata
1 rok temu

Czy ten sernik mozna mrozic ?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Serniczek wyszedł pyszny, wilgotny i obłędny w smaku i wszyscy, którzy go skosztowali mówili to samo. Mniej smaczny wyszedł spód ponieważ mocno nawilgnął być może ma znaczenie rodzaj użytego sera (użyłam president z wiaderka). Mimo wszystko polecam go zrobić jest to najlepszy przepis na sernik z jakiego korzystałam a przerobiłam przepisów sporo i ten okazał się tym idealnym 🙂

AGA
AGA
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Witam. Planuję zrobić ten przepyszny sernik po raz pierwszy ale proszę podpowiedzieć jakiego serka użyć najlepiej?

Aneta
Aneta
1 rok temu

Niedrogi, szybki i przepyszny. Polecam

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy do masy serowej mogę dodać pokrojone brzoskwinie?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Sernik rewelacja! Po prostu rozpływa się w ustach!

Iza
Iza
1 rok temu

Blaszce oczywiście 😀

Iza
Iza
1 rok temu

A czy ten sernik można upiec w normalnej płaszcze? Nie mam w tej chwili tortownicy…

klaudia
klaudia
1 rok temu

Mam akutat śmietanę uht 30, mogę takiej użyc?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy sernik można upiec nie wkładając go do wody a umieszczając blachę z wodą na poziomie niżej niż samo ciasto? Czy wtedy trzeba coś zmieniać z temperaturą lub czasem pieczenia?

Kasia
Kasia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czyli całe 80 minut pieczemy wtedy w 170 stopniach?

Paulina
Paulina
1 rok temu

czy można dodać do niego rodzynki ?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Sernik przepyszny! Z miłą chęcią upiekę jeszcze raz, serdecznie dziękuję za przepis, nie tylko za ten, a za wiele innych, które są rewelacyjne 🤍

Krzysztof
Krzysztof
1 rok temu

Pytanko, bo będę próbował 😀 Czy śmietanka UHT czy z Kubeczka?

Agnkuk
Agnieszka
1 rok temu

Mój od razu dostał przydomek Barbie

Marta
Marta
1 rok temu

Sernik robiłam raz w życiu – nie wyszedł. To było moje drugie podejście, wyszedł świetny, ale nie zdążyłam nawet zrobić mu zdjęcia, bo cała blaszka zniknęła od ręki. Fantastyczny przepis!

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Sernik przepyszny, bardzo prosty w przygotowaniu. Rozpływa się w ustach. Kolejny sernik od Pani i oczywiście nie zawiódł. Polecam ♥️

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Czy wierzch sernika można zrobić na drugi dzień?

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
1 rok temu

Pięknie udekorowany!