Sernik nowojorski jest wyborny i niezwykle kremowy. Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi naprawdę nieziemski w smaku i konsystencji!
Sernik nowojorski z podpieczoną warstwą śmietany na wierzchu przygotowałam na bazie spodu z herbatników maślanych. Opisałam przepis bardzo szczegółowo, więc z pewnością będziesz zachwycony/a z jego wykonania. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.
Przepis na: Sernik nowojorski
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego np. z wiaderka (np. Wieluń, Piątnica) lub serki Philadelphia
- 200 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wierzch:
- 400 g gęstej śmietany 18%
- 60 g cukru pudru
Zobacz również:
Jak zrobić sernik nowojorski?
Krok 1
Krok 2
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (200g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.
Krok 3
Krok 4
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), cukier (200 g), cukier z prawdziwą wanilią (20 g) oraz śmietanę (200 g). Miksujemy przez około minutę na średnich obrotach miksera.
Krok 5
Krok 6
Na sam koniec dodajemy skrobię (1 łyżka) – jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Miksujemy przez 10 sekund.
Krok 7
Tortownicę wkładamy do większej blaszki wypełnionej wodą (do połowy wysokości tortownicy z sernikiem).
Pieczemy w kąpieli wodnej przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Następnie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy początkowo drzwiczek. Dopiero po około 10 minutach, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Krok 8
Gdy sernik będzie wystudzony wtedy zabieramy się za przygotowanie warstwy ze śmietany.
Krok 9
Wierzch:
Do przygotowania górnej warstwy śmietanowej będzie potrzebna dobrze schłodzona, gęsta śmietana 18% (400 g) oraz cukier puder (60 g).
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół).
Krok 10
Górną warstwę można przygotować w sumie na dwa sposoby. Dobrze schłodzoną, gęstą śmietanę 18% miksujemy z cukrem pudrem przez 2-3 minuty na wysokich obrotach aż się nieco napuszy, jednak pamiętaj, że nie ubije się tak ładnie jak klasyczna słodka śmietanka 30%. Wyjdzie mniej stabilna.
Jeśli wolisz szybszą wersję to wymieszaj po prostu za pomocą łyżki gęstą śmietanę z cukrem pudrem.
Krok 11
Na wierzch sernika nakładamy śmietanę. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu wyciągamy z piekarnika.
Ja posypałam wierzch dodatkowo jadalnymi płatkami róży.
Gdy przestygnie to wkładamy sernik nowojorski do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Komentarze
Robiłam sernik już nie raz, jest rewelacyjny, ale zawsze puszczają mi trochę kolor kwiatki jadalne takie suszone, które rzucam na górę. Co zrobić żeby tego koloru nie puszczały?
Wyszedł idealny! Dziękuję za przepis 😉
Przepyszny! Upiekłam na imieniny Mamy. Zniknął w oka mgnieniu😉
Piękny wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował! Wszystkiego najlepszego dla mamy ❤️
Bardzo dziękuję! W imieniu swoim i Mamy😊
🙂
Jak długo piec sernik jeżeli podwajam porcję składników ? Pozdrawiam
Cieżko oszacować tak czas “na oko”, ale obstawiałabym, że o około 20 minut dłużej 🙂
Dziękuje za odpowiedź 😊
Proszę 🙂
mam pytanie, jakiego twarogu pani użyła? byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź
Napisałam w liście składników jakie twarogi z wiaderka najczęściej używam – z Wieluń Mój Ulubiony lub Piątnicy czerwonej 🙂
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź
Proszę bardzo 🙂
Witam . Czy sernik można mrozić ? Bardziej chodzi mi o to czy górna czesać (śmietanka) nie zmieni konsystencji po odmrożeniu? Pozdrawiam
Nie mrożę nigdy serników, bo dla mnie nie są tak smaczne jak w wersji “na świeżo”. Mroziłam kiedyś taki klasyczny sernik i ogólnie był ok po rozmrożeniu, ale w przypadku nowojorskiego to raczej nie jest dobry pomysł ze względu właśnie na tą zapiekaną śmietanę 🙂
Wyszedł idealny ! Na zdjęciu w towarzystwie innych łakoci 🙂
Ostatnio mój najczęściej robiony sernik 😍 robi zachwyt gdy ktoś próbuje 😍
Pięknie się prezentuje! 😍 Cieszę się, że tak posmakował 🙂
Czy jest jakiś zamiennik śmietany na górze ? Może genache po upieczeniu ?
Nie przepadam za śmietaną
Ale tym się charakteryzuje ten sernik… Śmietana jest dodawana zarówno do masy serowej jak i na wierzch 🙂
Zawsze można po prostu upiec inny lub już ostatecznie pominąć tą śmietanę i zrobić dekorację według własnych upodobań.
Witam. Ta woda w naczyniu pod tortownicą to ma być zimna?
Obojętnie, ja wlewam letnią lub ciepłą 🙂
Czy można ten sernik piec z naczyniem z wodą zamiast w folii aluminiowej?
W teorii można, ale żeby wyszedł taki jak być powinien, to w tym przypadku powinien być zanurzony w wodzie 🙂
Witam czy ser president z wiaderka się nada?
Witam, ja za nim nie przepadam, jednakże jak już Pan kupił to można oczywiście użyć 🙂
Sernik wyszedł przepyszny, goście zachwyceni, na pewno zrobię go jeszcze nie raz 🙂 Użyłam serków Piątnicy Twój smak i spód pomimo wcześniejszego podpieczenia wyszedł bardzo mokry, następnym razem spróbuję gdzieś dostać serki Philadelphia 🙂
Najlepszy jaki jadłam ❤️
Przepiękny wyszedł! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Pyszny!
Wygląda fenomenalnie 🙂
Czy ten sernik mozna mrozic ?
Szczerze powiem, że nie mroziłam go, ale generalnie serniki mrozić można. W tym przypadku zapewne też, ale najpierw usunęłabym wierzch ze śmietany.
Serniczek wyszedł pyszny, wilgotny i obłędny w smaku i wszyscy, którzy go skosztowali mówili to samo. Mniej smaczny wyszedł spód ponieważ mocno nawilgnął być może ma znaczenie rodzaj użytego sera (użyłam president z wiaderka). Mimo wszystko polecam go zrobić jest to najlepszy przepis na sernik z jakiego korzystałam a przerobiłam przepisów sporo i ten okazał się tym idealnym 🙂
Cieszę się, że smakował 🙂
Ja nie używam twarogu President, bo jest dla mnie nieco rzadki i to fakktycznie mogło wpłynąć na konsystencję masy serowej i ilość wilgoci do spodu ciasteczkowego.
Witam. Planuję zrobić ten przepyszny sernik po raz pierwszy ale proszę podpowiedzieć jakiego serka użyć najlepiej?
Opisałam to w liście składników 🙂
Niedrogi, szybki i przepyszny. Polecam
Czy do masy serowej mogę dodać pokrojone brzoskwinie?
W sumie można 🙂
Sernik rewelacja! Po prostu rozpływa się w ustach!
Cieszę się 🙂 Wyszedł idealnie!
Blaszce oczywiście 😀
A czy ten sernik można upiec w normalnej płaszcze? Nie mam w tej chwili tortownicy…
Tak 🙂
Mam akutat śmietanę uht 30, mogę takiej użyc?
Chyba chodzi o śmietankę uht 30%, a nie śmietanę… śmietanka jest słodka, śmietana kwaśna. Tu chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę 18% 🙂
Czy sernik można upiec nie wkładając go do wody a umieszczając blachę z wodą na poziomie niżej niż samo ciasto? Czy wtedy trzeba coś zmieniać z temperaturą lub czasem pieczenia?
Można tak zrobić, sama często tak robię 🙂 Nie trzeba wtedy zmieniać ani temperatury, ani czasu pieczenia 🙂
Czyli całe 80 minut pieczemy wtedy w 170 stopniach?
No nie, tak jak jest podane w przepisie. Czas i temp pieczenia nie jest inna – nieważne czy pieczemy w kąpieli wodnej, czy nie…
Zapytała Pani czy trzeba coś zmieniać jak się pominie kąpiel wodną, więc odpowiedziałam, że nie trzeba zmieniać.
czy można dodać do niego rodzynki ?
Do każdego sernika przecież można dodać rodzynki… Ale czy w nowojorskim pasują? Według mnie średnio, ale to już kwestia gustu 🙂
Sernik przepyszny! Z miłą chęcią upiekę jeszcze raz, serdecznie dziękuję za przepis, nie tylko za ten, a za wiele innych, które są rewelacyjne 🤍
Serniczek wygląda super 🙂 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Pytanko, bo będę próbował 😀 Czy śmietanka UHT czy z Kubeczka?
Gęsta, klasyczna śmietana, a nie śmietanka 🙂 Dla przykładu poniżej przesyłam zdjęcie takiej śmietany. Udanych wypieków!
Mój od razu dostał przydomek Barbie
Wyszedł rewelacyjnie 🙂
Sernik robiłam raz w życiu – nie wyszedł. To było moje drugie podejście, wyszedł świetny, ale nie zdążyłam nawet zrobić mu zdjęcia, bo cała blaszka zniknęła od ręki. Fantastyczny przepis!
Bardzo miło mi to czytac 🙂
Sernik przepyszny, bardzo prosty w przygotowaniu. Rozpływa się w ustach. Kolejny sernik od Pani i oczywiście nie zawiódł. Polecam ♥️
Przepięknie wyszedł serniczek <3 Dzięki wielkie za dodanie zdjęcia wypieku i miłą recenzję.
Czy wierzch sernika można zrobić na drugi dzień?
tak 🙂
Pięknie udekorowany!
dziękuję 🙂