Opis przepisu
Sałatka z burakiem, serem kozim, orzechami oraz rukolą to słodko-słona propozycja. Zrobisz ją raz, dwa! Ta sałatka to fajna propozycja na przekąskę imprezową, która będzie się ciekawie prezentować na stole. Równie dobrze może to być to kolorowa, sycąca kolacja czy obiad.
Z przepisu wychodzi porcja dla 1-2 osób (ewentualnie większej ilości jeśli chcesz ją zaserwować jako jedną z przekąsek na imprezie). W innym przypadku poleciłabym podwoić sobie porcję.
Przepis na: Sałatka z burakiem
Składniki:
- 2 małe buraki lub 1 duży
- 3 garście rukoli lub roszponki
- 1/4 pomarańczy
- 60 g sera koziego
- 2 płaskie łyżki orzechów np. pekan lub włoskich
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli oraz pieprzu
Zobacz również:
Sałatka z burakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka z burakiem jest dość prosta i szybka do przygotowania. Najdłużej schodzi z upieczenim buraków, ale równie dobrze można je sobie upiec dzień wcześniej, a później tylko pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dwa małe buraki lub jeden większy jedynie myjemy i układamy w foremce np. keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz je włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Buraków nie obieramy, robimy to po ich upieczeniu.
Pieczemy przez 80-90 minut w temperaturze 175 stopni. Im większe buraki tym potrzebują dłuższego czasu pieczenia. Buraki będą upieczone w momencie kiedy będzie można wbić w nie widelec.
Krok 2
Upieczone buraki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie je obieramy np. za pomocą silikonowych rękawiczek, aby nie pofarbować sobie zbytnio rąk.
Kroimy buraki w małą kosteczkę. Jeśli wolisz pokrój je w dość cienkie plasterki.
Krok 3
Krok 4
Do miski lub większego, nieco głębszego talerza nakładamy 3 spore garście rukoli lub roszponki.
Następnie dodajemy pokrojone buraki oraz pomarańczę (1/4 sztuki). Fajnie pasują także suszone pomidory czy upieczone bataty.
Krok 5
Nakładamy także plasterki sera koziego (ja kupiłam w roladce) oraz podprażone orzechy.
W małej miseczce mieszamy oliwę (3 łyżki), płynny miód (1 płaska łyżka), ocet balsamiczny (1 łyżeczka), a także szczyptę soli oraz pieprzu. Polewamy sosem wierzch sałatki.
Sałatka z burakiem gotowa! Podajemy ją z ciepłymi grzankami. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania sałatki cezar lub sałatki z szynką parmeńską.
Komentarze
a czy da się jakoś przygotować buraki do tego przepisu bez pieczenia? :))
Ugotować? 🙂
Jaki ser zamiast koziego Pani poleca?
Może być ser pleśniowy, halloumi czy feta 🙂 Generalnie jest tutaj duża dowolność i najlepiej wybrać ten, który nam najbardziej smakuje 🙂