Sałatka z burakiem

4.8/5 (33 ocen)
Masz ochotę na coś zdrowego, kolorowego i pełnego smaku? W takim razie ta sałatka z burakiem, kozim serem, orzechami i rukolą będzie strzałem w dziesiątkę! Jest idealna na lekki obiad, śniadanie czy lunch do pracy.

Ilość porcji

1-2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 90 min pieczenia

Sałatka z burakiem

Opis przepisu

Sałatka z burakiem, serem kozim, orzechami oraz rukolą to słodko-słona propozycja. Zrobisz ją raz, dwa! Ta sałatka to fajna propozycja na przekąskę imprezową, która będzie się ciekawie prezentować na stole. Równie dobrze może to być to kolorowa, sycąca kolacja czy obiad.

Z przepisu wychodzi porcja dla 1-2 osób (ewentualnie większej ilości jeśli chcesz ją zaserwować jako jedną z przekąsek na imprezie). W innym przypadku poleciłabym podwoić sobie porcję.

Przepis na: Sałatka z burakiem

Składniki:

  • 2 małe buraki lub 1 duży
  • 3 garście rukoli lub roszponki
  • 1/4 pomarańczy
  • 60 g sera koziego
  • 2 płaskie łyżki orzechów np. pekan lub włoskich
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli oraz pieprzu
Wyślij emailem

Sałatka z burakiem przepis krok po kroku:


Krok 1

buraki w foremce

Sałatka z burakiem jest dość prosta i szybka do przygotowania. Najdłużej schodzi z upieczenim buraków, ale równie dobrze można je sobie upiec dzień wcześniej, a później tylko pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dwa małe buraki lub jeden większy jedynie myjemy i układamy w foremce np. keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz je włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Buraków nie obieramy, robimy to po ich upieczeniu.

Pieczemy przez 80-90 minut w temperaturze 175 stopni. Im większe buraki tym potrzebują dłuższego czasu pieczenia. Buraki będą upieczone w momencie kiedy będzie można wbić w nie widelec.


Krok 2

Upieczone buraki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnie je obieramy np. za pomocą silikonowych rękawiczek, aby nie pofarbować sobie zbytnio rąk.

Kroimy buraki w małą kosteczkę. Jeśli wolisz pokrój je w dość cienkie plasterki.


Krok 3

Orzechy pekan lub włoskie lekko siekamy i podprażamy przez chwilkę na suchej patelni.  


Krok 4

Do miski lub większego, nieco głębszego talerza nakładamy 3 spore garście rukoli lub roszponki.

Następnie dodajemy pokrojone buraki oraz pomarańczę (1/4 sztuki). Fajnie pasują także suszone pomidory czy upieczone bataty.  


Krok 5

Sałatka z burakiem

Nakładamy także plasterki sera koziego (ja kupiłam w roladce) oraz podprażone orzechy.

W małej miseczce mieszamy oliwę (3 łyżki), płynny miód (1 płaska łyżka), ocet balsamiczny (1 łyżeczka), a także szczyptę soli oraz pieprzu. Polewamy sosem wierzch sałatki.

Sałatka z burakiem gotowa! Podajemy ją z ciepłymi grzankami. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania sałatki cezar lub sałatki z szynką parmeńską. 


Sałatka z burakiem

Sałatka z burakiem

Sałatka z burakiem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
4 miesięcy temu

a czy da się jakoś przygotować buraki do tego przepisu bez pieczenia? :))

Daria
Daria
5 miesięcy temu

Jaki ser zamiast koziego Pani poleca?