Dzisiaj moje pierwsze starcie z biszkoptową roladą! Zainspirowała mnie do niej Paulina z kotlet.tv, która wykonała spektakularną roladę w kropki. Bałam się, że będzie się rozwijała czy coś w tym stylu, ale wyszła super. Nadziana jest po brzegi dżemem truskawkowym oraz kawałkami truskawek, a z delikatnym biszkoptem stanowi super połączenie. Prezentuje się bardzo ładnie na stole, kroi się też bardzo łatwo.
Przepis na: Rolada truskawkowa w kropeczki
Składniki:
Masa dekoracyjna:
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1 białko
- Szczypta barwnika spożywczego różowego bądź łyżeczka dżemu
Biszkopt na roladę:
- szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
- Słoiczek dżemu truskawkowego
- 10 dag truskawek
Wyślij emailem
Zobacz również:
Rolada truskawkowa w kropeczki - przepis krok po kroku
Krok 3
Włączamy piekarnik a w tym czasie przygotowujemy różowy krem do zdobienia biszkopta. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.Następnie dodajemy białko i miksujemy, mąkę i znów miksujemy, a na koniec dżem lub barwnik spożywczy.
Krok 4
Za pomocą szprycy, rękawa lub innego przyrządu (można nawet łyżeczką ponakładać krem i też będzie ok, tylko już nie będzie takie efektowne i równiutkie) robimy kropki lub inny wzór na foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folii.
Krok 5
Na nasze kropeczki ostrożnie przekładamy biszkopt. Równamy i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok 20 minut.
Krok 6
Gorący biszkopt przekładamy na szmatkę lub mały ręcznik, zdejmujemy papier, układamy wzorem do zewnątrz i rolujemy. Zostawiamy w takim zwinięciu przynajmniej na 20 minut aby przestygł.
Krok 7
Wyciągamy szmatkę z biszkopta i nakładamy dżem truskawkowy i ponownie rolujemy. Ja nadzianą już roladę umieściłam w keksówce i włożyłam na noc do lodówki.
Komentarze