Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym oraz delikatnym kremem na wierzchu jest to klasyk wśród wszystkich muffinek. To jeden z najprostszych oraz sprawdzonych przepisów na muffinki, które wyjdą każdemu! Przynajmniej powinny 🙂 Wychodzą dość wilgotne, mięciutkie i chętnie do nich powracam.
Przepis na: Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 większe jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy firmy Stovit
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Zobacz również:
Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Gdy będą gotowe, przestygnięte wtedy przygotowujemy krem do dekoracji. Zimną śmietankę miksujemy wraz ze śmietan-fixem, cukrem pudrem, gdy będzie już sztywna masa to dodajemy mascarpone, dalej miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim wierzch muffinek.
Komentarze
jaka ilość muffinek wyjdzie ?:)
Wszystko zależy od wielkości foremek czy papilotek 🙂