Marynata do karkówki z grilla – 2 sprawdzone przepisy!

4.6/5 (304 ocen)
marynata do karkówki przepis

Sporo osób zaczęło właśnie domowe grillowanie, więc stwierdziłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. To właśnie one sprawiają, że mięso wychodzi bardzo soczyste, aromatyczne i pełne smaku. Najpierw miała powstać tylko jedna marynata do karkówki z grilla… Jednak stwierdziłam, że przecież mam dwa sprawdzone i bardzo uniwersalne przepisy na ekspresowe marynaty do mięs, które koniecznie musicie wypróbować!

Marynata do mięsa

Poniżej znajdziecie przepisy na:

  • Miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla
  • Pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla

Obie marynaty składają się z kilku ogólnodostępnych składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.

Pokrojoną w plastry karkówkę najlepiej przełożyć sobie do szczelnego pojemnika, zalać daną marynatą, a następnie porządnie ponacierać, szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przepisy na grilla

Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).


marynata do mięsa

Przepis na: Miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy miodowej, francuską lub Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

Do miseczki dodajemy 3 łyżki musztardy miodowej lub Dijon, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 łyżkę posiekanej świeżej kolendry, a także szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


mięso z grilla

Przepis na: Pomidorowo-czosnkowa marynata do karkówki z grilla

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • opcjonalnie 1/2 czerwonej cebuli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

Do miseczki dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 4-5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs, 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej lub wędzonej, a także szczyptę soli i pieprzu. Opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną w piórka czerwoną cebulę (jedną małą lub pół większej cebuli) oraz 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Pokrojoną w plastry karkówki wkładamy do szczelnego pojemnika. Zalewamy przygotowaną marynatą i mięso dokładnie nią nacieramy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


marynata do karkówki

marynata do mięsa

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 304

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
10 miesięcy temu

Kiedyś zrobiłam tą miodową, ale nie byłam zachwycona, bo ta marynata się bardzo szybko przypala, a mięso w środku twarde😕

Janusz
Janusz
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja na moim grillu gazowym mogę ustawić stabilną temperaturę od 60 do 140 stopni. Na grillu węglowym jest to praktycznie niemożliwe.

Kasia
Kasia
3 lat temu

Na jaką ilość mięsa ta marynata?

Rafał
Rafał
1 rok temu
W odpowiedzi do  Kasia

Na 0,5 kg z tego co widzę po moich dokonaniach.

Natalia Modrzejewska
Natalia Modrzejewska
3 lat temu

Przepyszne marynaty! Musze spróbowac w te majówke bo planujemy grilla na działce. Zapas perły już zrobiony teraz trzeba jedzonko kupić. Dzieki za przepisy!

Ellllo
Ellllo
4 lat temu

Od zawsze sama przygotowuję karkówkę na grilla. Kupuję dobrej jakości mięsko w jednym ze sklepów Kiszeczka w Warszawie, Do tego sosy, sałatka z pomidorkami i jest super kolacja. 🙂

Kelly Edwards
Kelly Edwards
4 lat temu

pomidorowo-czosnkowa jest boska, innej już do karkówki nie zrobię, papryka wędzona i mój ulubiony koncentrat z Włocławka zrobiły tu dobrą robotę

paczek.m
paczek.m
4 lat temu

miałem testować dzisiaj, a tu śnieg… zapisuję.

Edyta
Edyta
4 lat temu

Tez polecam, obie wyprobowalam i mieso dzieki nim jest bardzo soczyste :)) czekam na kolejne pomysly na marynaty

Wandzia
Wandzia
4 lat temu

Ludziska dzisiaj zamarynowalam pierwsyz raz karkówkę tą marynatą z kolendrą… Od dzis grill nabrał innego wymiaru smakowego!!! Mieso wyszlo tak soczyste, ze moglabym je jesc codziennie 🙂 Dziękuję za super przepis Asiu!

Marynata do karkówki z grilla

Wraz z początkiem maja wiele osób zaczyna swoje przygody z piknikowaniem czy grillowaniem. Oczywiście dużo zależy od pogody, która jest w tym przypadku elementem obowiązkowym. Co roku właśnie o tej porze roku dużo osób zaczyna domowe grillowanie ze znajomymi czy rodziną, a zauważyłam, że brakuje na blogu wpisu dotyczącego marynat do mięs z grilla. A to właśnie one są winne temu, że grillowane mięso wychodzi pełne smaku, a dodatkowo jest soczyste i aromatyczne. Początkowo miała powstać jedna marynata do karkówki z grilla… Później jednak doszłam do wniosku, że mam dwa swoje ulubione i sprawdzone przepisy na super szybkie do przygotowania marynaty do mięs, które z pewnością Wam posmakują.

Marynata do mięsa

W tym wpisie znajdziecie przepis na miodowo-musztardową marynatę do karkówki z grilla, a także pomidorowo-czosnkową marynatę do karkówki z grilla. Obie te marynaty są banalnie proste do przygotowania, a co więcej składają się jedynie z kilku tanich i ogólnodostępnych składników.